dags att börja jaga julklappar?

Jag kommer kanske att avslöja en och annan julklapp bland nedanstående tips, men de tilltänkta mottagarna vet inte ens att jag bokbloggar, så de läser med största sannolikhet inte här. De är inte bloggläsare alls.

(jag vet att det är svårt för oss bloggknarkare att tro, men det finns ju folk som tycker att det dära internet, det är sånt en kollar upp nån gång i veckan på sin höjd, när en ska ha tag på en busstidtabell eller liknande)

Min julklapplista kommer inte att vinna några priser för extraordinärt unikt urval, jag spelar ganska säkert och undviker att ta ut svängarna alltför mycket. Förra året lyckades jag faktiskt ge bort en bok om Proust till en Proust-älskare som inte ens visste att just den boken fanns – den bedriften kommer jag nog aldrig att lyckas med igen. Jag är nöjd om mina julklappsböcker får någon att skina upp lite en stund, om reaktionen är ”ja, åh, den här har jag varit sugen på!” snarare än ett extatiskt ”oooooh, detta hade jag aldrig anat men det är perfekt!”.

malalaTill familjens relativt nyutexade gymnasieläraren ger jag I am Malala. Trots att skolplikten upphör efter årskurs nio så finns det gott om skoltrötta gymnasieelever som kan behöva motiveras från tid till annan. Jag hoppas att Malalas tankar om utbildning och RÄTT till utbildning kan servera en och annan anekdot som kan hjälpa till att inspirera. Det finns väl inte någon som har missat Malala eller hennes bok, men hon är den numera världsberömda flickan som snudd på betalade det högsta priset en människa kan betala för sin rätt till utbildning.

When the Taliban took control of the Swat Valley in Pakistan, one girl spoke out. Malala Yousafzai refused to be silenced and fought for her right to an education. On Tuesday, October 9, 2012, when she was fifteen, she almost paid the ultimate price. She was shot in the head at point-blank range while riding the bus home from school, and few expected her to survive.

Till släktingen som älskar välskrivna och ymnigt tilltagna historier om hela familjer, berättelser som ger oss en hint om dåtiden, vad som har lett fram till nuet, ger jag Mikael Fants Vattnet i mars och Hanne Vibeke Holsts Förlåtelsen. Just denna släkting är sjuk och trött och läser helst pocketutgåvor på grund av bokens vikt – och som tur är finns båda böckerna i pocketutgåva nu.
Vad jag tyckte om Vattnet i mars och Förlåtelsen.

gflynn
Gillian Flynn fotograferad av Heidi Jo Brady

Till vännen som halvt jobbat ihjäl sig ger jag Gillian Flynns Gone girl. Jag vill på intet vis inspirera henne att rymma, men Flynns spänningsskapande perspektivbyten och osvikliga känsla för detaljer kan mycket väl skänka en stunds välkommen distraktion från vardagen. Den är ganska tjock, så jag skulle vilja kalla det en perfekt jullovsbok ett år som i år, då relativt få semesterdagar ändå ger en ganska lång sammanhängande ledighet (oh, bliss) – åtminstone för kontorsråttor som vännen och jag. (Jag brukade jobba i en bransch där verksamheten inte kunde avstanna bara för att det var röda dagar i almanackan, men inte nu längre)

lego

Till gudbarnen i Värmland ger jag Stora boken med Lego-idéer och (ännu en) STOOOOR LÅDA LEGO. Jag lobbar stenhårt för att ungarna ska bli ingenjörer och även om en kan invända att en bok med detaljerade idéer om vad en kan bygga kan råka lägga lock på kreativiteten snarare än att stimulera den, men jag litar på att M och A kan se boken som inspiration snarare än facit.

————————-

Annat julklappsvärt:
Belinda Bauers Betraktaren (rättsmedicin, Wales, snyggt levererat)
Pål Eggerts Borde vara död (mörk svensk urban fantasy med socialt patos)
Kim Thúys Ru och Mãn (för det sinnligt exakta och vackra)
Pär Thörns Ordningen upprätthålls alltid (smart, snygg och nyskapande samling svenska serienoveller)
PC Jersilds Ypsilon/En levande själ (för att främst den sistnämnda är en av de bästa svenska sf-romanerna någonsin, och Ypsilon knyter ihop säcken så fantastiskt fint. PC Jersild är bäst. Basta)
Bergmark Elfgren/Strandbergs Engelsforstrilogi (för att den äntligen är i mål)
Åsa Nilsonnes En passande död (för att hon är min naturliga följeslagare till Jersilds fantastiska författarskap)
Ester Roxbergs Antiloper (vänskap, kärlek, sorg)
Elizabeth Weins Code Name Verity (för spänning och en sida av WWII som inte alla känner till – och ojvojvoj, nu såg jag att hon har skrivit en bok till, den får nog bli en av mina julklappar till MIG i år)
Elin Wägners Pennskaftet (som en påminnelse om att snygga oneliners inte är en produkt av 2013 allena)

…eller så ger du bort en e-boksprenumeration från Novellix. Jag undrar om jag inte ska få en sån också.

2 svar

  1. Fina tips! Och Lego är alltid rätt. Fick nyligen kommentaren ”mamma, det var nog mest du som gillade att bygga med lego” 😉 Nå ja, en av dem är på väg att bli någon sorts ingenjör iaf!

    28 november, 2013 kl. 20:40

    • Lego bygger hjärnor av alla de slag! Och att ge bort leksaker som en kan tänka sig att leka med själv är nästan ett överlevnadstrick 😉 Fyraåringen höll på att ta livet av mig i lördags när hon ville springa runt runt runt. Min stackars knubbiga kropp längtade efter en stilla Legostund!

      28 november, 2013 kl. 20:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s