Coming of age galore

Regression eller vårkänslor som plockar fram min inre fjortis – vem vet? – men jag har läst tre ungdomsböcker på drygt en vecka nu.

(äsch, jag tycker ALLTID om bra ungdomsböcker. antingen så är jag stadd i ett ständigt stadium av regression – inte helt otroligt när jag tänker efter 😉 – eller så råkade det bara slumpa sig så att det har varit en vårlik vecka samtidigt som jag prickat in tre ya-böcker, dags att sluta tjata om det nu kanske? OK.)

JO! Åter till böckerna. I brevlådan denna vecka fanns det väldigt gott om bokfynd. Ett av dem var boken jag valde som pocketogram från Lia: Justin Case av Meg Rosoff. I efterhand inser jag att det är en bok att läsa på engelska, men det var alldeles OK på svenska också. Kudos för översättningen, Helena Ridelberg!

”Vad skulle du göra om ett olycksbådande och obevekligt Öde följde dig med sin svarta blick vart du än gick? Om det inte bara var ute efter dig utan också dina närmaste?

Femtonårige David Case ser bara en utväg att undkomma Ödet som flåsar honom i nacken. Han måste byta identitet, ändra namn och utseende och bli någon annan. Han blir Justin Case. Han lämnar sin familj, slutar skolan och bosätter sig i avgångshallen på Lutons flygplats. Där kan han äntligen känna sig fri och fullständigt anonym. Men det gäckande Ödet hittar honom snart…”

(oh, jag har börjat bli så trött på ”punkt punkt punkt”… så övertydligt ödesmättat, skriva-mig-på-näsan-spännande liksom)

Det som lockade mig från början var det där med att starta ett nytt liv på Lutons flygplats – det visade sig sedan ha en mycket liten del rent tidsmässigt i romanen, men det som hinner hända där är desto mer karaktärsdanande (uff, taskigt ordval, men huvudet står still!). Det var med andra ord inte alls den bok jag trodde på snudd på något sätt alls, men ändå var den mycket bra. Mycket knasig. Den stannar i skallen.

…och den känns helt rätt att läsa samma vecka som jag läser Stephen Chboskys The Perks of Being a Wallflower (nattens sällskap), som OCKSÅ landade i brevlådan den här veckan. Udda unga män finner udda vänskap med äldre flicka. Udda ung man älskar. In vain. Men får ändå på underliga vis ut något av det (och då avses inte bara sex).

Not bad at all. Komboläsning som rekommenderas.

(Meg bloggar!)

Ett svar

  1. Pingback: How I Live Now « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s