100 titlar jag hellre hade valt

Femtio sätt att träffa den rätte” – nej, det är ingen självhjälpsbok. Det är en rätt trist titel på en jäkligt kul bok som jag nog aldrig hade köpt om inte någon-men-nej-jag-minns-inte-vem berättat hur otroligt kul den var.

”Sarah Sargeant, skådespelerska/servitris, har varit singel i tre år och har inte haft sex på 351 dagar. Torkan är så extrem att Bob Geldof nog hade arrangerat en välgörenhetsgala bara han vetat om det.

De senaste fem månaderna har hon samlat mod till att bjuda ut den tunnhåriga bartendern med ölmage nere på stampuben, men när hon får till svar att han hellre stannar hemma och ser Narnia på dvd svär hon på att aldrig ha något med det motsatta könet att göra igen. Hennes familj och vänner tycker annorlunda.

De anmäler henne till en dokusåpa (som hon visserligen inte vill vara med i, men rackarns vad det svider när hon inte blir uttagen), övertalar henne att gå på speed-dejting och att starta en blogg. Helt plötsligt upptäcker Sarah att hon har ett uppdrag att utforska femtio sätt att hitta den rätte.”

Jag veeeeeet! Det låter som en trött upprepning av allt annat. RIKTIGT trött. Men ändå är det något med den ovanligt groteska humorn (här spars det inte på ekivoka uttryck ska jag säga ;)) som får mig att skratta rakt ut ganska många gånger när jag läser. Den fyller de flesta chicklitklyschorna och några till, jag avskyr romantiska komedier men fan så roligt detta är. Jag vill att fler ska få skratta. Frågan är bara vem jag ska pracka på den här boken (innan jag läste den tänkte jag att den skulle gå raka vägen till byteshyllan på jobbet, men nu när jag torkat en del av skrattårarna så vill jag rikta garvet åt specifika håll. E kanske? Eller Karin J? Anette?).

Nåja, vi får se var den landar. Jag är åtminstone glad över att ha blivit så glatt överraskad, och det är inte det sämsta.

Härnäst? Jag tuggar bl a triffider. Och Tengners skandalrapporter från 80-talets alla back-stage-fester. Och Rickard Engfors. Och Black Orchid. Sargassohavet. Ja, vilt blandat, allting vunnet, ni vet.

13 svar

 1. Kristin

  Jag gillade den också, till min förvåning! Håller just nu på med Miracle on Regent Street – tror det var via dig jag hittade den? – och alltså, jag VILL verkligen älska den för det är London och jultid och gammaldags glamour och gammaldags affär och allt jag brukar falla hejdlöst för, men… den är ju så sinnessjukt förutsägbar! Och tjejen är så DUM som bara a) låtsas vara någon hon inte är och b) gör det dåligt och c) tror att bara för att drömkillen (som jag utgår från kommer visa sig vara hänsynlös nedläggare-av-affären) tror hon är Carly måste hon bete sig som Carly skulle gjort i en massa situationer trots att drömkillen såvitt alla vet aldrig ens träffat riktiga Carly. ARGH!

  29 maj, 2012 kl. 16:51

  • Känner igen frustrationen! Älskade den till att börja med, men blev allt mer irriterad…!

   29 maj, 2012 kl. 16:55

 2. Kristin

  Oj, där pyste visst lite agg och besvikelse över.

  29 maj, 2012 kl. 16:55

 3. E

  Hahaha, redan i inledningen av inlägget tänkte jag att det lät som en bok för mej. Grovt språk OCH kanske tips på hur i fanken man går tillväga för att slippa undan singelträsket någongång! :0)

  29 maj, 2012 kl. 19:17

  • Den är din! Fast du kommer inte att kunna applicera den slutgiltigt lyckade fångstmetoden, det kan jag avslöja.

   29 maj, 2012 kl. 19:29

   • E

    Jag har nog egentligen gett upp tanken på att få nån fångst, men det kan vara skoj att läsa om andras vedermödor! :0) Tack snälla Siv!

    29 maj, 2012 kl. 21:16

   • Siv

    Den ska på snabbsväng till Hallsta, sen får den flytta hem till dig! Det är ingen ”keeper” kanske, men en rätt kul vandringsbok, så du är fri att dra den vidare vart du vill sen – om du vill.

    30 maj, 2012 kl. 06:52

 4. Jag gillade den också och tyckte att den var en bra chick-litbok (vilket inte alltid är så lätt att hitta)

  30 maj, 2012 kl. 18:38

  • Det känns som om det börjar finnas sub-genrer till chicklit! Tokhumor (här sorterade denna bok in), gullegullnutteputt med liten twist/komplikation (inte så skoj), party/shoppingmania (inte heller så skoj), starta nytt liv/öppna butik (den gillar jag, ehum, absoluuuuut inte… eh, OK, jag älskar den) etc. Det kanske är dags att droppa chicklitbenämningen helt, och gå rakt ner på subgenre? 🙂

   31 maj, 2012 kl. 07:30

 5. En bra bok är en bra bok oavsätt genre och en dålig bok är en dålig bok. Det vore kanske bra med mindre genreuppdelning över huvudtaget.

  1 juni, 2012 kl. 18:24

  • Siv

   Du är inte bara bra på bok-quiz, du är klok också!

   1 juni, 2012 kl. 18:31

 6. Pingback: The (Im)Perfect Girlfriend « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s