säsongsrelaterad läsplanering

Det skulle bli en så trevlig midsommarafton. Fyra män och tre kvinnor som gick i samma gymnasieklass anordnar en återträff tjugofem år efter studenten.

En snabb båt bär dem till den avlägsna fyrön Tjärven där de ska grilla och dricka öl, prata minnen. Men deras båt tas ifrån dem tillsammans med alla deras mobiltelefoner. Strandsatta på den lilla ön vid gränsen till Ålands hav försöker de göra det bästa av situationen. Alkoholen har de kvar, och blandbandet med Modern Talking.

Men det är den speciella dag på året då solen står som högst på himlen. Den dag då de som för evigt fryser kan söka sig till ljuset och värmen.

De drunknade stiger upp ur havet. Och de är hungriga.

Det allra otäckaste de första 73 sidorna ÄR faktiskt Modern Talking (illa nog, beroende på vem du frågar) samt ångesten i att förväntas vara vänner igen, seamless, efter många år borta från klasskompisar som man kanske inte ens hade så mycket gemensamt med från allra första början, men sen jäklar…! Det är Tomas Ledins allra värsta mardröm (Pripps-Blå-reklam gone baaaaaaaad) och det enda som egentligen FATTAS mig är att Kalle skulle ha fått plinka fram ”Sommaren är kort” innan döden tar strypgrepp om aftonen. Att välja en relativt avlägsen skärgårdsö som skådeplats är smart, och det har gjorts oväntat sällan förut. En stuga i skogen KAN man ändå springa från – om man orkar. Men långt ute i skärgården kan ingen höra dig skrika (TM)

Underbart! Vi ska fira Brukshålemidsommar hemma i huset med Kristoffers kusse (det ska bli så skööööönt att få vara hemma på midsommar i år, trevliga familjemedlemmar på annan ort i all ära men vi älskar Hemma. Vårt Hem Är Vår Borg.). Vi lovar att INTE spela Modern Talking. Sen får vi se… 😉

Tjärven av John Ajvide Lindqvist. ÄNTLIGEN finns den att e-låna! Bättre sent än aldrig. Och ja. Jag måste motvilligt erkänna att konceptet e-böcker känns bättre och bättre…!

PS men grillpartyt i Karlstad den 30/6, det där det ska pratas teknisminnen och grillas hamburgare i Kontas trädgård – det hoppar jag nog över. Det är – var, den 8/6 – dessutom bara 24 år sen jag sprang ut efter fyra plågsamma år på Älvkullegymnasiet i Karlstad 😉

6 svar

 1. Cecilia i Houston

  e-bocker ar sa himla smidigt nar man reser, man kan fa med sig en harlig hog (for man vet ju aldrig vad man kanner for nar man val ar ute pa resan :-)) utan att knacka ryggen! Himla bra med tjocka bocker ocksa. Fast jag fortsatter att kopa pappersbocker ocksa, allra senast Belinda Bauers bocker som du rekommenderade (bra! och billiga pa Amazon…) och pa Dussmann var jag ju tvungen att kopa ett par… Ingen risk att hemmet utarmas pa bocker precis!
  Trevlig midsommar!

  22 juni, 2012 kl. 13:06

  • Pappersböcker ÄR nåt alldeles speciellt – så: tack för tjockt kuvert som landade häromdagen. Längtar du efter nåt från Sverige (nåt som går att äta, läsa eller nåt annat)? Kommer ha ont om tid i Berlin, men BORDE kunna ordna nån form av överlämning till R via reception eller liknande om intresse finns.

   29 juni, 2012 kl. 18:54

   • Cecilia i Houston

    Na, jag langtar inte efter nagot just nu faktiskt men tack for erbjudandet! Jag far besok fran Sverige i slutet av nasta vecka och sedan kommer jag till Sverige pa blixtvisit (strax under 48h) efter Tysklandssemestern for att pussa pa min nya systerdotter i slutet av juli. Skulle garna traffas i Stockholm men jag maste nog inse mina begransningar. Just nu kanns semestern lite som om den kommer genomforas med hjalp av skohorn. Det ar nog mest for att jag ar tre-veckor-innan-semestern trott…
    Har du ont om tid i Berlin vill du dessutom nog inte korsa Berlin for att na Grunewald dar R bor. Fint ar det, men antagligen lite off :-). R ar dessutom i Lissabon just nu. Internationellt varre (han har precis varit i Dublin) :-).

    29 juni, 2012 kl. 19:16

 2. Siv

  Grunewald är fiiiint, men lite off, ja. Tänkte att jag kunde lämna in paket i repan på universitetet/labbet nån gång. Eller så skickar jag paket till din mamma och pappa, så har du nåt att läsa på hemvägen. Har några små pärlor som jag hoppas att du kommer att gilla.

  8 juli, 2012 kl. 02:32

 3. Cecilia i Houston

  Fast forskningsstiftelsen som han ar pa ligger i Grunewald, utspritt pa fyra fem gamla doktorsvillor (typ). Det finns inga labb utan Ricardo ar dar for att tanka, skriva, fa inspiration och knyta kontakter aven utanfor sitt amnesomrade typ. De ar en bunt biologer som ar fellows, men ocksa musiker, musikhistoriker, filosofer, historiker, antropologer och gud vet vad. Sista dan pa fredag, sedan dags for semester. Om du vill skicka till m+p eller min syster sa vore det toppen sa lange det kommer fram innan 30/7 :-). Sag till sa skickar jag address. Det kan verkligen behovas nat att lasa pa flyget hem, du har sa ratt sa 🙂

  Ar det inte dags for Moskva snart? Jag vill se och hora om tunnelbanan! Halsar ett annat tunnelbanefan.

  9 juli, 2012 kl. 22:57

  • Men vilken underbar GREJ! Heja R!

   Moskva blir om några veckor… så det finns gott om tid att få iväg paket! Langa hit den adress som passar bäst!

   10 juli, 2012 kl. 16:48

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s