Ännu en Åsbrink

Jag har en ny idol, hon heter Elisabeth Åsbrink. Jag föll stenhårt för 1947, naturligtvis ville jag ha mer av hennes berättande alldelesbumsomedelbartpåengångnuuuuuu. Storytel kan stundtals dela ut omedelbar behovsuppfyllnad, jag gick därför vidare med Och i Wienerwald står träden kvar. En sorts brevroman, en historieskrivning, en rörande blick tillbaka till en tid då några barn kunde räddas undan judeutrotningen. En tid då nazismen var ganska accepterad i Sverige. En pojke från Wien. En pojke från Småland. En otippad vänskap. En av dem blev så småningom miljardär. Den andre fick om inte annat behålla livet.

Har du fortfarande inte upptäckt Åsbrink? Ge henne en stund. Det låter kanske tungt och svårt – tungt: ja. Svårt: nej. Åsbrink är fantastisk. Ännu en folkbildare att älska.

 

2 svar

  1. En av mina favoriter är boken Smärtpunkten: Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander, den har jag läst två gånger och rekommenderat till många. Om du inte läst den, gör det!

    11 december, 2016 kl. 10:14

    • Oh, tack för tipset! Den finns tyvärr inte på storytel – än! – men kanske får jag fatt på den på andra vis. Jag älskar att lyssna på henne böcker, hon läser in dem själv och är en av de skickligaste inläsarna jag hittat hittills.

      11 december, 2016 kl. 10:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s