vino e libri

vinoelibri

Igår kväll testade jag äntligen Vino e libri på Torstrasse, det stället har stått på to do-listan hur länge som helst utan att bli av (har ofta passerat på söndagar bara för att gång på gång inse att de inte har öppet för bok och kaffe/vin på eftermiddagen).

Vino e libri. Vin och böcker. Optimalt enligt stora delar av ‪#‎boblmaf‬. Jo, foajén (med tre små bord för den som inte vill äta) var ombonad, väggarna var täckta av välfyllda bokhyllor. Fint! Men vinet? Tja, för den som inte ville beställa in en hel putell (det ville inte vi) fanns endast TVÅ sorters rött att välja på i glas, ”husets” och nåt sardinskt. Klent! OK, nu är ”vino” singularis, stället heter inte _Vini_ e libri – men dock. Vi blev paffa. ”Husets” visade sig vara gott, som tur var.

Mitt sällskap var en italiensk advokat som numera bor mitt i maffialand (…jag förstår att han valde civilrätt när det blev dags att välja :-/) men som ofta är i Berlin och ska flytta hit permanent i januari. Jag har bara bytt tåg i Neapel så jag bleknade en smula när jag fattade e x a k t hur mycket maffian styr. Jag behöver nog läsa Saviano ändå. Vi talade språk och politik, allt på en salig blandning av tyska, engelska, italienska och norska (!), ty han har jobbat i Oslo också. Hans norska är snudd på bättre än engelskan.

Samtal om hur ”vanliga” människor kan rösta på Berlusconi trots allt, om klimatfrågan, om hur kalla kriget påverkade våra respektive länder way back then, om hur det är att försöka lära sig ett nytt språk i vuxen ålder när man glömt allt om ordklasser och satsdelar, om Il Duces mindre erkända GODA sidor, om Sverige, Norge och Tyskland (och om den där fascinerande tendensen att högljutt vilja uppfostra andra som t ex går mot rött oavsett hur tom gatan är – jag blev visst [orättvist såklart ;)] gapad på i fredags och råkade visst gapa tillbaka, oh ni aaaanar inte hur befriande det kan vara att gapa tillbaka på tyska).

Alla dessa människor och samtal. Så värdefullt.

Idag blir det fler samtal! Första mötet med min nystartade bokklubb! Vi som möts idag (om alla föranmälda kommer) kommer från Australien, UK, Egypten, Spanien, Polen, Rumänien, Indien och Tyskland. GULD! I dagens samtal ska vi tipsa varandra om böcker (skön- såväl som facklitteratur) som har anknytning till Berlin. Jag tar med mig en hel säck! Meningen är att vi ska hitta framtida bokcirkelböcker. Efter denna kombinerade sena lunch och boktoksession tar jag med mig hugade spekulanter till Kulturbrauerei där det bjussas på svenskt luciatåg idag. Jag misstänker att det kan bli knökat så vi får väl se om vi kommer in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s