Män kan inte våldtas
Män kan inte våldtas har 40 år på nacken nu, ändå känns den inte på minsta vis daterad eller omodern. Det är snudd på deprimerande att inse hur mycket som INTE har ändrats vad gäller attityder och könsroller – MEN, tack gode gud, numera inser även rättsväsendet att även män kan våldtas, även om de flesta förmodligen fortfarande tänker sig en man som förövare även i det fallet.
”Stå i bredd.
Tovas honnörsord som hon brukar ta till när hon ska förklara hur hon tycker mänskor ska ha det med varann.
Inte undertrycka och förneka hos varandra och sej själv. Aldrig foga sej och trivas i sin brunn med locket på. Veta vad man vill och göra det.
Vara rädd som fan och tala om det ändå.”
Tova Randers, bibliotekarie och tvåbarnsmamma, går av stundens ingivelse in på en dansrestaurang för att fira sin födelsedag. Hon äter grillbiff, hon dansar med en man, hon följer med honom hem.
Och blir våldtagen.
Tova Randers bestämmer sig för att hämnas. Hon ska våldta mannen, och sedan anmäla sig till polisen.
Tikkanens klassiker är lättläst trots det tunga ämnet, ändå kunde jag inte sträckläsa. Den fanns med i väskan, den låg vid huvudkudden – den lästes på restauranger och fik såväl som hemma i soffan iklädd pyjamas med en katt i knät. Den funkade överallt.
Extra bonus som jag inte ens tänkte på när jag började läsa: HELSINGFORS! Gatunamn och stadsdelar, jag njöt av att läsa om denna fina stad och ”såg” den igen med aprilresan i färskt minne. Jag är så glad att Suzann fyndade denna bok till mig, den var kurslitteratur på en högskolekurs som jag unnade mig för snart tio år sedan och när fjorton Billysar skulle reduceras till fem och en halv när ag flyttade till Berlin var den en SJÄLVKLAR keeper.
(nytt världsrekord i hur många ”även” det går att få in i ett och samma stycke ;))
26 november, 2015 kl. 18:47
Läste för flera år sedan och gjorde precis samma reflektion som du – oroväckande aktuell.
26 november, 2015 kl. 20:59
Undrar om det någonsin ändras…?
Såg en utomnordisk läsare som läst på engelska (skulle vara kul att läsa, undrar hur Tikkanens fina språk kan översättas rättvist) och som sågade boken p g a vändningen i slutet. Vad tyckte du om det? Bu eller bä?
28 november, 2015 kl. 07:15
Jag tycker att Tikkanen skriver väldigt bra. Helhetsintrycket som sitter kvar är att det var en bra bok. Jag kan fortfarande se vissa ”scener” framför mig, så välskrivet.
28 november, 2015 kl. 09:51