Min första (hela) ljudbok – Den andra kvinnan

denandrakvinnanWoohoooo, I made it, jag vande mig, jag blev till och med så fast i boken att jag lyssnade på den hemma, inte bara när jag satt på tåget/promenerade. Jag har påbörjat ljudböcker förr, men detta var den första gången jag kom i mål. Jag vidhåller att jag gärna hade läst, ÄGT, ett tryckt exemplar – men jag måste också säga att antingen så vande jag mig vid att lyssna, eller så blev uppläsningen de facto mer sann längre in i boken, en del repliker sagda av en ung kvinna kändes inte lika ”skådespelerska, ca 45 år” längre.

Historien då? Well, Therese Bohman, you have me, you had me att hello som klyschan lyder. Jag vågade av olika skäl inte börja läsa den här boken i höstas (jag har inte varit så tydlig med vad som hände, men för den som är återkommande läsare och har förmåga att lägga pusselbitar så är det kanske uppenbart. den fula sanningen är att mitt ex fick ihop det med en kvinna, 19 år yngre än jag, hemma i Sverige, medan jag aningslöst förberedde vårt gemensamma liv i Berlin).

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.

En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.

Den korta beskrivningen ovan låter fattig, den här boken är så mycket mer. Det handlar om kön och klass, om att alltid känna sig utanför, om att ofta känna sig osäker och fel, om att inte kunna koderna. Stundtals provocerande (men inte så mycket som jag trodde) och mycket smart och tänkvärt exekverat. Nu vill jag läsa debutromanen Den drunknade också. Och så vill jag att Therese har något nytt på gång. Något som är färdigt… tja, helst igår?

—————–

Therese är en av skribenterna bakom bloggen Skönhetskabinettet.

—————–

Nästa ljudbok från Storytel? Den laddas ner i detta nu. Snart får du veta vilken.

#ljudboksbuzz2015 #storytel #buzzador

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s