är det så här illa?

Åsa Beckman: På tunnelbanan läser jag en roman av den amerikanska nobelpristagaren Toni Morrison. Mitt emot mig sitter en kvinna i beige hatt och stirrar på omslaget. Just när hon reser sig för att gå av böjer hon sig fram och väser: ”Vad är det för skit du läser?”

Plötsligt har alla rätt att häva ur sig vad som helst (full krönika)

Jag vet att folk beter sig som idioter, jag hör mest arga röster om tiggare, men så här illa, är det det? Det gör mig ont.

bertag

Jag är en tunnelbanetittare och berlinarna är, om man ska se till mina medpendlare, ett läsande kollektiv. Det DRÄLLER av pappersböcker och e-boksläsare i tunnelbanan och på pendeltågen. Jag älskar det. Jag älskar också att försöka smygtitta på vad de andra läser och jag ser att många sneglar ner i min bok, de kanske undrar vilket språk det är (jag läser plötsligt nästan bara på svenska). Jag funderar på var gränsen går.
Vilken bok skulle få mig att vilja väsa nåt som tanten väste?
Vilken bok skulle kunna få dig att väsa?

Arga tanter med beige hatt. Arga människor. Små människor. Frustrerade människor. Rädda människor. Dumma människor. Vad håller vi på med?

Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen. /Heinrich Heine

3 svar

 1. ewelene

  Men vart är världen på väg? Vi har efterfrågat mer ärlighet länge men varför tror människor att det innebär att man då ska kunna sprida giftigheter omkring sej utan några konsekvenser alls. Mena det du säger men säg inte allt du tänker, vad hände med det?!

  31 januari, 2015 kl. 09:52

  • Jag blev paff över att nån vräkte galla över en afroamerikansk författare – det trodde jag hörde 50-talet till (om ens då). Medelsvennebanan tycks när jag läser sveska kommentarsfält vara argast på muslimer och romska/sinti tiggare. För några år sen var folk arga på svenska tiggare och uteliggare men nu tycks de omhuldas som tusan för att vi ska kunna vältra oss i ännu mer migrant-tiggar-bashing. (”vi hade samlat kläder till våra EGNA uteliggare men så tog tiggarna dem!”).

   31 januari, 2015 kl. 12:48

 2. Jag blev också bestört när jag läste den där krönikan. Så där att jag knappt trodde att det var sant. Inte primärt för att det var dumt, utan det kändes helt fel i tid, som du säger.

  9 februari, 2015 kl. 17:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s