fortsatt Tudorslukande

Jag är inne på sista säsongen av The Tudors nu, jag följer för stunden med den unga Catherine Howard från Henrys säng till schavotten. Catherine var tonåring när Henry fick ögonen på henne (han närmade sig 50), hon var outbildad, lite flamsig och väääldigt flirtig. Hon härjade runt lite här och var, både före och under det korta äktenskapet. Vojne. Så kan man ju inte bete sig. Tjopp tjopp, off with her head!

hptncrt1
Hampton Court 2009, jag har minsann en bild på The Haunted Gallery också, men mitt i den bilden sitter exet så näää, jag har ingen lust att lägga upp den.

En detalj hade de INTE fått till i serien (fått till och fått till, de vill väl ha effektiv scenografi), The Haunted Gallery på Hampton Court (där Catherine fortfarande sägs ses springa skrikande för att leta upp Henry och be om nåd) var utbytt mot en större festsal, men hon får åtminstone – precis som det påstås – ”nöjet” att passera de avhuggna huvudena av Culpepper och Dereham som hon roat sig med vid sidan (Culpepper) och innan (Dereham) kungen när hon lotsas mot sin död. Effektiv scenografi del 8628357, antar jag 😉

hptcrt2
Hyggligt porträttlik Henry-kopia som strövade runt på slottet när vi var där, han var nästan lite läskig. Notera de ursöta skorna förresten, det är ju nästan Mary-Janes!

Att kungen var en horbock som pökade runt hejvilt var ju ingen big deal, men hans kvinnor skulle naturligtvis inte göra samma sak. Sexistiskt? Well, den nutida varianten (om än inte lika grov som avrättning) är att när Catherine ber att få låna in stupstocken i cellen kvällen före halshuggningen så att hon kan träna på att lägga huvudet rätt (!) så låter serieskaparna henne göra det NAKEN. Ung kvinna filmad halvt bakifrån, naken, lutar sig framåt för att lägga huvudet i en stupstock.
Så FRÄÄÄÄÄÄÄSCHT! Suck.
(Effektiv sceno… äh, ni vet)

De låter henne också stå på schavotten och ta farväl med orden ”I die a Queen, but I would rather have died the wife of Culpepper” som hon påstås ha sagt enligt sägnen.

Ja. Så nördig är jag, tio år efter min värsta Tudor-period. Ni ser ju? Ni FÖRSTÅR att ni också vill läsa mer om det här va? Stay tuned, nästa inlägg blir en lista med lästips om light-Tudor i romanform så väl som tyngre historieböcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s