Andnöd – en bokstafett

Jag är stafett-newbie, men när Hanna på Feministbiblioteket frågade runt om eventuellt intresse för att delta i stafettbloggning om en barn-fantasybok så hakade jag på. Boken? Andnöd av Anette Skåhlberg med bilder av Katarina Dahlquist, utgiven på Sagolikt förlag.

AndnodJag har inga egna barn, men har två kära små smulor i släkten som jag betraktar som mina bokbarn. De är inte riktigt gamla nog för de här böckerna än, men det skadar aldrig att vara ute i tid. Eftersom jag själv gillar fantastik har jag naturligtvis redan börjat planera den delen av deras framtida bibliotek.

”Nollja älskar att sitta på klipporna och titta ut över havet. Men hon är förbjuden att gå ner dit, förbjuden att bada. Hon är allergisk mot vatten säger hennes föräldrar.

Så en dag händer det… Nollja vaknar mitt i natten av att hennes ben är borta. Där är istället något som ser ut som… en glittrande fiskstjärt! Och från havet hörs ursinniga vrål…”

Det HADE varit väldigt kul att testa denna på ”riktiga” barn och inte bara på mitt eget inre dito. Historien om Nollja och hennes familj är spännande och jag tror att jag hade velat läsa den här boken högt och få höra ett ”ett kapitel till, SNÄLLA!”.

Jo, jag vet. Boken är skriven på att sätt så att även ganska unga läsare ska klara att läsa den på egen hand, korta meningar (nästan lite för korta? bisatser fladdrar stundtals ensamma på ett sätt som jag aldrig har gillat. men här kanske jag har glömt hur det var att vara nybörjarläsare) och fina illustrationer som lättar upp texten, men det vore att gå miste om en gemensam upplevelse av en bra historia. Andnöd är nämligen skriven på ett sätt så att även jag som vuxen vill veta vad som händer härnäst. Det finns något mer under den uppenbart spännande ytan också. Ett lager till. Jag hoppas åtminstone att det är så, men kanske behöver jag läsa nästa del i serien också för att få det bekräftat.

Andnöd är den första boken av sex om Nollja och Människofolket. Iakttag försiktighet om du inte är den tålmodiga typen, för alla delar finns nämligen inte utgivna än. Sjöjungfrur har varit lite out of fashion sedan Ariel, men ack vilka coola sagoväsen de är. Eller sagoväsen…? Har inte jag alltid – – –

(- – – oh, det kliar på benet. det kliar VÄLDIGT mycket på benet!)

————————————————–

Läs om vad tio olika bloggare tycker om Andnöd! Såhär ser schemat ut för fredagen den 2 maj:

10:00 Boktjuven
11:00 Prickiga Paula
12:00 Västmanländskan
13:00 Boktok
14:00 Sandras läslogg
15:00 Fantastiska berättelser
16:00 Bokform
17:00 Stories from the city
18:00 (inte så) anonyma biblioholister
19:00 Feministbiblioteket

4 svar

  1. * fniss *

    2 maj, 2014 kl. 20:24

  2. Pingback: Bloggstafett: Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Andnöd; 2013 - Feministbiblioteket

  3. Pingback: Avslutning barnboksvecka: Dag 5 - Feministbiblioteket

  4. Då fick du också vara med i min sammanfattning! Kul att du var med!

    http://feministbiblioteket.se/avslutning-barnboksvecka-dag-5/

    3 maj, 2014 kl. 06:55

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s