Västerås Stadsbibliotek – nu med regnbågshylla!

Det är ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i Västerås Stadsbibliotek och nu har de höstat in ännu några poäng i min bok. De har ofta små temabokbord, det finns alltid något nytt att upptäcka och under Prideveckan var lobbyn vackert regnbågsfärgad. Det är kärlek det! Den kärleken har nu tagit ännu ett steg, under veckan som gick invigdes nämligen en speciell regnbågshylla med HBTQ-tema.

Kennet Lindquist, ordförande i RFSL Västmanland, fick hedersuppdraget att klippa bandet. Självklart krävde jag en intervju med anledning av denna fina händelse!

regnbagshyllan(Foto: Stadsbiblioteket Västerås)

Hej Kennet! Du är ordförande för RFSL Västmanland och fick den stora äran att klippa bandet när Västerås Stadsbibliotek invigde sin regnbågshylla tidigare i veckan. Du förstår ju att vi MÅSTE avverka den obligatoriska sportfrågan: Hur känns det?

Det var faktiskt fantastiskt kul! Jag har aldrig klippt ett band förut någonstans. Och nu fick jag det, p g a att jag är ordförande i RFSL Västmanland. Det känns som en ära och som en viktig sak att göra rätt. Jag representerar ju våra knappt 100 medlemmar och det gäller att de tycker att jag skötte mig bra. Och en del av det hela är att synas och göra HBTQ-personer synliga, vilket jag ju gör bara genom att någon läser denna intervju.

Dessutom var det en väldigt skön känsla att sätta saxen i banden. Det känns som ytterligare ett steg i rätt riktning när bibblan nu lyfter fram böcker med, om och av HBTQ-personer av olika slag. Jättekul!

För ett år sedan fick bibblans Maria Hedberg Jan Nilssons stipendium för att fördjupa sig i hur biblioteket kan arbeta vidare med HBTQ-frågor, vet du om regnbågshyllan är ett resultat av det arbetet?

Ja, det är helt klart en stor del av orsaken. Maria Hedberg har gjort ett jättebra jobb på biblioteket. Jag vet att hon har undersökt hur det ser ut på andra håll i Sverige, till exempel har Umeå en mycket bra HBTQ-hylla. Eller kanske är det flera hyllor, vet inte. Och hon har hämtat inspiration därifrån.

Jag tycker Maria och bibblan i Västerås har lyckats väldigt bra. Man kan alltid göra något, och det har de gjort.

Har RFSL blivit inbjudna att ”konsulta” med boktips?

Ja visst, och det har vi också gjort. Vi hade en träff i våras där jag presenterade några böcker för en intresserad publik. Där lyfte jag fram några böcker som jag tycker är bra litteratur OCH som lyfter fram HBTQ-frågorna.

Vad många inte tänker på är att flera kända böcker och författare genom historien har tagit upp HBTQ-tema… fast de kanske inte kallade det för HBTQ på den tiden. Selma Lagerlöf och Karin Boye är två kända exempel. Eller en av mina favoriter, Edgar Allan Poe. Läs hans ”The Fall Of The House Of Usher”, så ser man att det går utmärkt att tolka det i HBTQ-termer. Även om Poe kanske inte tänkte sig det när han skrev… men jag tycker det är tydligt. Dessutom är det fantastisk litteratur.

Jag tipsade också om Klitty-deckarna som jag tycker är en flabbfest utan like. En mycket märklig blandning av skräplitteratur, deckare, och queer-feminism. Det finns fem böcker i serien, skrivna av Anastasia Wahl (pseudonym). Jag tror dock inte att bibblan nappade på just det tipset.

Många säger att det är 2013 – snart 2014 – nu, HBTQ är mainstream och människor som Jonas och Mark har förvandlats till svenska folkets nallebjörnar när de vinkar i Prideparaden. Vad svarar vi på sånt, vi som ändå tycker att lite extra fokus på regnbågsfrågor behövs fortfarande? Vad brukar du svara?

Man behöver bara läsa kommentarerna på nätet till vilken random Pride-artikel som helst för att förstå. Där dyker hatarna upp med sina åsikter, som tyvärr inte är ovanliga i Sverige i dag. Man behöver bara höra några historier från vanliga svenssons som har blivit mobbade, fått stenar kastade efter sig, blivit allmänt dissade, fått sina transutredningar förhalade… för att förstå att det fortfarande behövs någon som kämpar för att alla ska behandlas lika. Det handlar om människovärde. I grunden handlar det om att stoppa förtryck och kämpa för ett bra samhälle.

De sista frågorna måste nästan kopplas till den förestående julen. Vilken bok ur regnbågshyllan vill du helst ge bort i julklapp?

Jag tror jag väljer att ge bort en barnbok: ”Prinsen och Pojken” av Isak och Roberth Fearon. En svensk bok, författarna bor i Örebro. Det är en jättesöt saga som pojken som ger sig ut på äventyr för att hitta sin hjärtevän. Eftersom han inte vågar berätta för sina föräldrar att han inte vill ha någon flicka, har han skrivit ett brev till en önskefe. Det är en klassisk saga med alla vanliga ingredienser, förutom att det är två pojkar i stället för den vanliga prinsessan som väntar på sin prins. Bilderna är jättefina och den passar bra till föräldrar som har små barn i sagoåldern.

Och vilken bok önskar du själv?

Jag önskar ”Two Boys Kissing” av David Levithan. Han har skrivit flera böcker tidigare, ofta ungdomsböcker men också vuxenlitteratur. Han skriver väldigt bra. Jag har läst en bok tidigare som han skrivit, men den här ska vara något allvarligare än de tidigare som ofta är väldigt ljusa. Den boken har fått väldigt bra kritik och jag är nyfiken att läsa den.

Tack Kennet! Vi ses vid regnbågshyllan! Klitty är urkul (men det retar mig att inte veta om det ÄR CM Edenborg som är Anastasia) och Levithan är kanon! Hoppas att tomten kommer med riktigt fina hårda paket till dig nu.

————————————–

Jag är engagerad i RFSL (men medlem i RFSL Stockholm helt sonika för att mina bästisar också är det!) och skulle ha gått på invigningen i onsdags – men övertidsjobb satte P för de planerna. Regnbågshyllan finns ju som tur är kvar, precis som RFSL Västmanland!

Om du bor i eller i närheten av Västerås och vill veta mer om RFSLs lokala arbete så kan jag rekommendera fikakvällarna varje måndag kl 18 – 21. Föreningen anordnar dessutom biokvällar då och då när kultbiografen Elektra visar kvalitetsfilm med HBTQ-anknytning. Medlemmar får rabatterat pris på biljetterna och med tanke på att ett medlemskap i RFSL bara kostar 100:- per år så lönar det sig ganska snart.

3 svar

  1. Regnbågshylla, heja!

    undrar om soffan från Boktipset finns kvar? skicka den till Västerås i så fall!

    14 december, 2013 kl. 20:57

  2. Pingback: äntligen kom hela USA in i matchen (bättre sent än aldrig) | (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s