Hohooooo – nu har du chansen! Ta den! Ta den!

pcjersild
Copyright/fotograf: Sara Mac Key

Ni vet det där med idoler. Sådana som nästan aldrig kan göra fel? Så känner jag för herr Jersild, förutom att ni kan stryka ordet ”nästan”.

Han. Gör. Inte. Fel.

Nu kommer Månpocket med ett superklipp. Jersilds bok Ypsilon släpps i pocket OCH du får hans i mitt tyckte allra bästa bok En levande själ med på köpet. En tjock skapelse med två böcker till priset av en, alltså. What’s not to like?

Jag skrev om Ypsilon i januari:

Det börjar med att Jersild slumrar i sin läsfåtölj. I handen har han en bok som han somnat ifrån (skullealdrighändamig). Abrupt uppvaknande: det ringer på dörren. Alltså… den där killen, killen utanför, han är så bekant. Reine sa du? Reine Larsson. Ah, Reine från Barnens ö. Reine letade alltså upp Jersild, men mötet med Reine ger mersmak, trots en liten förvirrad känsla av obehag. Vilken resa det blir, geografiskt så väl som mentalt.

Galet, skruvat, sorgligt, kul. Svart humor. Smart svart humor. Att läsa Jersild är dessutom bildande på det sättet att han serverar små portioner filosofi på ett sätt som får en att vilja lära sig mer (en del av de moderna filosofer han spinner loss på är väldigt välkända, andra kanske inte riktigt är typen som en okulturvetare som jag har koll på – men som jag vill få koll på. böcker som leder vidare in i andra böcker, bästa sorten).

Jersild möter Reine, Evy Beck, Bernt Svensson och många fler av de Jersildska romanfigurer som många av oss kommit att älska. Ypsilon då? Hen har en MYCKET speciell roll, och det är där En Levande själ kommer in. Ypsilon är huvudperso… eh, huvudhjärna i En levande själ som gavs ut för första gången 1980. Frågar du mig så är det den bästa svenska sf-boken som skrivits fram till dags dato. Den har periodvis varit ganska svår att få tag på, det är därför du ska passa på nu. Basta.

Spring spring till närmaste boklåda. Du kommer att tacka mig sedan.

10 svar

 1. bokstävlarna

  Tack för tipset! Den här ska jag garanterat lägga tassarna på!

  1 oktober, 2013 kl. 16:05

  • BRAAAA! Vill minnas att hela EMK gillade Efter floden – de här böckerna är inte lika tydligt kolsvarta, men det finns en svidande smart sarkasm som är svår att värja sig mot.

   1 oktober, 2013 kl. 16:06

 2. lisakristin

  Tack för tipset! Jag älskar ‘en levande själ’ och länge tänkt att jag behöver ett eget ex. Och så ‘Ypsilon’ på köpet då 🙂

  1 oktober, 2013 kl. 19:17

  • At your service! Jag blev alldeles till mig när jag såg den på Akademibokhandeln idag! (jaa, ehum, jag gick dit två dagar efter Bokmässan, frågor på det? ;))

   1 oktober, 2013 kl. 19:37

   • lisakristin

    En kan ju behöva göra en försiktig, långsam, nedtrappning efter bokmässan…

    1 oktober, 2013 kl. 19:40

   • PRECIIIIIIIS!

    1 oktober, 2013 kl. 19:44

 3. Okej då! 😉

  2 oktober, 2013 kl. 06:10

  • Jag visste att du var en kvinna att lita på!

   2 oktober, 2013 kl. 16:43

 4. Pingback: Äntligen läsning | Lisakristin's

 5. Pingback: Sommarlov med Kulturkollo – en #blommig söndag (triggervarning, jätteinlägg. meeeeget Berlin) | (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s