Hurraaaaaa!

Idag firar vi världsbokdagen, instiftad av UNESCO under en generalkonferens 1995. Det handlar om att fira läsande, att hylla böcker och författare, men också om att värna upphovsrätt och människors fria tillgång till information – en kombination som jag anar att en del har svårt att se i samma mening.

strain

En mig närstående katt – på den tiden runt fyra månader gammal – får illustrera det där med att alla faktiskt kan älska böcker. Man ska bara hitta den rätta. Mr Spock, eller Spockkissen (ja, med två k) som han oftast får heta till vardags, vill dessutom visa att man kan älska böcker på många olika vis.

(numera äter han hellre kattmat, tack och lov. för den som har läst The Strain blir dessutom den maniska blicken, hela HAN, lite extra kul.)

Jag känner dessutom att jag behöver förklara att:

– Jersildarna är utrangerade, hederligt inköpta, biblioteksböcker
– Ja, det var en hiskelig ickestruktur i hyllorna, en sorts transit(o)ordning

1bokhylleastor

Den numera ganska distingerade farbror Astor (bilden är från 2001 – ja, det har hänt en del med bildkvalitet sedan dess!) hade en mycket stillsammare inställning till litteraturen som ungkatt. Han vilar som synes lugnt i den brittiska historiens varma famn. Han älskar fortfarande böcker.

050212c

Äh, jag fortsätter väl. Izzy har också haft specifik boksmak genom åren. Histologi, minsann. Det var tider det, snart tio år sedan.

121003b

NU kommer den sista katten: Iriis. Vår allra äldsta katt som flyttade hem till oss när mamma blev för sjuk för att kunna ta hand om henne. Mamma dog för 1,5 år sedan, jag trodde nog inte att Iriis skulle hänga med mycket längre än mamma, men hon har blivit en riktigt pigg, om än aningens eljest, katt-tant. Hon har ännu inte visat något riktigt bokintresse, men lådor gillar hon. Annars vore hon väl inte katt.

Världsbokdagen var det ja. Inte crazy cat lady-dagen. Tur ändå att man kan kombinera.

8 svar

 1. Åh, så fint! Jag hoppas du har ett oöppnat katt… eh, BOKpaket att öppna till sötnosarna i dag!

  23 april, 2013 kl. 10:43

  • Njet, jag är ståndaktig i mitt inköpsstopp. Nu är det en ganska billig eftergift med tanke på alla böcker som följde med hem från Bokresan – men någon låda till katterna blev det ju inte. Jag får fundera på hur jag ska gottgöra dem.

   23 april, 2013 kl. 13:20

 2. Fina! Gillar katt/bokkobmbon! Mina egna är mer växtintresserade o har starkt bidragit till att reducera hoyasamlingen..

  23 april, 2013 kl. 11:51

  • Liten vampyrkatt är galen i att ”gosa” med mina orkidéer. Det gör för det mesta inte så mycket – utom i fallet med MAMMAS blomma. Den har blommat konstant sedan hon dog, och till och med en ickeandlig människa som jag känner liten skräck för att den ska (få ”hjälp” att) sluta med det.

   23 april, 2013 kl. 13:22

 3. Den översta bilden är FANTASTISK. Påminner mycket om hur min svarta katt var som kattunge … Och apropå att det inte är crazy cat lady-dagen idag? Borde det inte finnas en officiell sådan? Om inte, hur går vi till väga för att instifta en? 😉

  23 april, 2013 kl. 14:36

  • Kan vi se det lite som Internationella Mansdagen (i e alla dagar utom 8/3 ;)) – att alla dagar utom Världsbokdagen är Internationella CCL-dagen?

   23 april, 2013 kl. 14:58

   • Så måste det vara! 😉

    23 april, 2013 kl. 15:02

   • Då tar vi och bara BESTÄMMER det. Med tanke på att det heter just CRAZY Cat Lady, vem ska våga säga emot oss?

    23 april, 2013 kl. 15:09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s