hur funkar det?

Läser om en föreslagen reform och hittar ett stycke om ersättning för biblioteksutlån och funderar:

Idag betalas ett belopp för varje lån på biblioteken till Författarfonden för vidare fördelning till författare, fotografer och tecknare, dels individuella ersättningar, dels stipendier.

Jag förstår att det vore svåradministrerat, men jag har alltid trott att det var exakt som med musik och STIM: upphovsperson får ersättning per utlån (uppspelning). Punkt. Är det alltså så att Författarfonden fördelar pengarna strikt efter utlån (a la STIM) med extra stipendier därtill, eller kan Författarfonden frångå exakta siffror så att ens i vissa fall inte så kända/erkända favoritförfattare inte får ett jota även om ett antal personer har lånat deras böcker? Eller borde man se det tvärtom, att Författarfonden fördelar pengarna så att de som inte säljer som Läckberg får pengar ändå, medan succéförfattaren inte får lika mycket?

Jag är clueless. Hjälp mig, om du vet! Förklara!

———-

Blev just lite mer upplyst, men inte 100%: Sveriges författarfond

Undersökningen kan påbörjas året efter utlåningsåret och inleds med att författarfonden samlar in information om utlåningen från i stort sett samtliga datoriserade bibliotek i landet.

När själva insamlingen är avslutad påbörjas ett omfattande arbete med att analysera den bibliografiska informationen som i bibliotekens katalogposter finns om varje enskilt verk. Vi har med tiden byggt upp ett omfattande verksregister som innehåller dessa bibliografiska uppgifter samt information om hur de individuella ersättningarna för respektive verk ska fördelas. På så sätt kan vi matcha det insamlade materialet mot detta verksregister och bearbeta huvuddelen av lånen maskinellt. Därefter bearbetar vi ytterligare en del av det återstående materialet. Detta ”manuella” arbete pågår under större delen av året, och utbetalningen av ersättningen kan normalt göras på senhösten året efter utlåningsåret.

2 svar

  1. Berätta för mig när du fått reda på hur det ligger till. Är mycket intresserad av svaret.

    9 mars, 2013 kl. 17:15

    • Förstår det, med tanke på att du ju faktiskt är publicerad…! Vi får se. Misstänker att det är ganska snårigt.

      9 mars, 2013 kl. 18:00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s