bokrearek

…eller, ”på spaning efter den bokreaextas som flytt”:

image

Det är inte ens tre veckor tills Bokrean startar den 26/2. Jag rekade lite på lunchen idag, men jag fann inte ett spår av vad som komma skall. Ingen skylt. Inga kataloger. Ingen pepp alls. Här önskas fortfarande ”Gott nytt(igt) år”, den 6/2. Hälsohetsen regerar över bokfesten – huvva.

Mina personligheter bråkar lite.

Hon den praktiska, den digitalfixerade söknörden
, hon argumenterar för att det ändå är så mycket lättare att söka metodiskt i nätbokhandlarnas reahyllor. Bättre priser, dessutom.

Hon den där URSPRUNGLIGA oldschoolboktoken i mig däremot, hon som älskade bokrea långt innan nätbokhandlarna fanns, hon är fortfarande torsk på kataloger i papper. Gärna fyra olika. Lägg till ett kollegieblock, för jämförelse. Rita tabell. Jaa, för hand, på papper! F*ck excel! Göra en första genomgång där man markerar alla drömböcker. Det utopiska, allt som man utan att tveka skulle dra hem om man hade fet plånbok och obegränsat antal lediga hyllmeter. Så gallrar man lite. Prioriterar om. Tänker smart. Skriver sin slutliga lista och LÄNGTAR.

Man tänker också att man faktiskt måste blanda upp lite, handla i vanlig butik också. Butiken måste hållas vid liv. Jag vill ju kunna gå till den fysiska butiken. Bläddra. Sniffa. Klämma. Känna. Drömma. Spontanshoppa. En penningmässig transfusion då och då för att få behålla stället dit man styr snoken för att trösthandla fyra-pocket-till-priset-av-tre någon random regnig torsdag när förmiddagens möten fått en att vilja byta jobb och emigrera.

br2013

Bokia är på gång på nätet, men Bokus eller Adlibris då? Njet. Men för all del – borea vore kanske smarrigt! Nåt stort, billigt och ursnyggt med egen brygga i Mälaren tack!

Nej, mitt letande gav inte många resultat, vare sig på stan (betänk vad jag gick igenom! halv snöstorm, bara för att kunna rapportera till er!) eller på nätet.

Bokrean ÄR inte vad den var. Ständigt låga priser i nätbokhandlarna har garanterat en stor del i det, men visst är det lite sorgligt? Jag minns när det var en fest, när det var något jag såg fram emot flera månader i förväg.

Mina inköpsmönster har förändrats sedan dess, precis som min ekonomi (ööööh, ja, jo, jag ser att det korrelerar). Då köpte jag ett lager som nästan skulle räcka hela året (kompletterat med någon enstaka pocket per månad). Nu handlar jag regelbundet (så regelbundet att vissa dänger DSM-V i skallen på mig) och har oftast redan köpt det mesta av det som jag förr om åren skulle ha väntat till rean med att köpa, men alltid är det någon udda pärla som får följa med hem. De allra bästa fynden är i ärlighetens namn mycket sällan det man kan finna i standardkatalogen. Det allra bästa, GULDET, är det butikerna själva vill bli av med. De där böckerna som stått och dammat nånstans. De där som nästan ingen vill ha. Böckerna man knappt visste fanns. Där. DÄR kan man göra underbara fynd.

Jag vet också att jag klamrar mig fast vid något som är en nostalgisk utopi, förmodligen starkt överdriven i mitt minne. Men ändå! Jag är nog inte ensam?

#Blogg100 – 15

6 svar

 1. Jag håller med om att bokrean inte är vad den varit. De skönlitterära böckerna går oftast att få tag på billigare i pocket. Lite faktaböcker (mest kokböcker) brukar det kunna bli

  7 februari, 2013 kl. 19:59

  • Ungefär samma här. Brukar kunna hitta roliga fotoböcker som jag är för snål för att köpa annars.

   8 februari, 2013 kl. 21:04

 2. E

  Jag saknar också bokrean som den var förr! Antar att det är ännu ett bevis på mitt åldrande och min begynnande bakåsträvan. Men… var det inte bättre förr?! 🙂

  8 februari, 2013 kl. 13:08

  • ALLT var bättre förr, det vet vi ju 😉

   8 februari, 2013 kl. 21:05

 3. För tiotalet år sedan stod jag och köade utanför bokhandeln på Avenyn. Det känns väldigt avlägset nu… Måhända traskar jag ner på lunchrasten och ser om jag bland gottköpsupplagorna kan hitta nån diktsamling jag inte hade, eller någon gammal klassiker som nån hittat på lagret och säljer ut till vrakpris.

  Det är icke var det var…

  11 februari, 2013 kl. 22:36

  • Det känns så skönt att ha gott sällskap i detvarbättreförr-träsket!

   12 februari, 2013 kl. 20:06

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s