ja, varför BLEV Mary Ingalls blind egentligen? [varför vi älskar nördar som inte släpper taget]

En del saker, allra helst minnen av böcker och film/TV, sitter verkligen hårt i sedan barndomen. Ibland inbillar jag mig att det sitter extra hårt i oss som nu är medelålders (och äldre). Det fanns förvisso många böcker när jag var liten också (vi hade just övergivit kilskriften och det blev enklare att transportera det skrivna ;)) men utbudet (och hur lätt det var att få tag i det utbud som fanns) går inte att jämföra.

(nej, jag ska inte älta det där med svartvita tjeckiska skuggfigurer. det är så gjort.)

Minns ni Lilla huset på prärien?
Det kanske är en generationsfråga, men för mig som är född 1968 var det en OTROLIG grej, jag var elva år när TV-serien gjordes. Både mamma och jag satt klistrade. Jag älskade böckerna, jag älskade TV-serien. Jag läste böckerna igen och igen och igen och igen. Och igen.

En av de där dramatiska sakerna som satte sig var när Lauras storasyster Mary blev blind. Scharlakansfeber alltså. Jag som var barn och visste att det var en barnsjukdom blev livrädd, men mamma lyckades väl mumla nåt om ”inga mediciner på den tiden och hum hum hum”.

ÄNTLIGEN har nån grävt i hur det EGENTLIGEN gick till.

Dr. Beth Tarini, one of the co-authors of the paper, became intrigued by the question as a medical student.

”I was in my pediatrics rotation. We were talking about scarlet fever, and I said, ‘Oh, scarlet fever makes you go blind. Mary Ingalls went blind from it,'” recalls Tarini, who is now an assistant professor of pediatrics at the University of Michigan. My supervisor said, ”I don’t think so.”

Tarini started doing research. Over the course of 10 years, she and her team of researchers, pored over old papers and letters written by Laura Ingalls Wilder, local newspaper accounts of Mary’s illness and epidemiological data on blindness and infectious disease in the late 19th century. What they found was intriguing…

Vad? Nej du. Lösningen på mysteriet får du läsa själv!

Tack till J som länkade till lösningen! 🙂

#Blogg100 – 14

4 svar

 1. Fick länken av en kompis och faktum är att jag har undrat. Varför blev hon blind? Förmodligen undrade jag inte första gången, då var jag för ung (sagt av ännu en -68) men någonstans på vägen har jag börjat undra och inte fått ihop det. Och äntligen kom svaret!!!

  Och visst älskade jag också böckerna och TV-serien … fast jag måste erkänna att jag ofta retade mig på skenheliga Laura. Ville vara Mary … tills hon blev blind.

  5 februari, 2013 kl. 20:03

  • Jag var mest fixerad vid att Maaaary var så vaaaaaacker.

   5 februari, 2013 kl. 20:10

 2. Åh, intressant! Jag har varken läst eller sett Lilla huset på prärien (enstaka avsnitt på tv dagtid bara), men jag har i alla fall hört tals om Mary som var blind.

  6 februari, 2013 kl. 19:07

  • Börjar fundera på hur de böckerna skulle hålla att läsas som vuxen. Kanske. Men nä. Så många böcker, så lite tid – jag ska inte försöka övertala dig!

   8 februari, 2013 kl. 21:04

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s