Vanessa. Njäe va.

vanessaIbland blir jag lite förbryllad över mig själv. Om jag misstänker att jag inte kommer att gilla en bok varför
1) reserverar jag den då på bibblan
2) läser jag ut den, när jag börjar läsa och snabbt inser att den är ganska pajig?

…men det gjorde jag. OK, jag ger Gynning det faktum att jag tyckte att hennes första bok om enäggstvillingarna Laura och Vanessa var oväntat bra. Jag vet inte om jag är ovanligt sur just nu, eller om bok nummer två, Vanessa: flickan i glaskupan (ja, men ni HÖR ju, det är så otroligt ohemult klyschigt att beslå en psykiskt sjuk kvinna med ”glaskupa”), verkligen är så mycket sämre som jag fick för mig nu.

Lite sex, lite Thailand, lite peddoindignation, lite… lite spretigt? MYCKET spretigt. Det kanske är det: Gynning slår knut på sig själv, det blir too much of everything.

Vanessa: flickan i glaskupan är den fristående uppföljaren till Laura flickan från havet, Carolina Gynnings succédebut som romanförfattare. Här möter vi tvillingsystern Vanessa, vars liv Laura stal när hon trodde att systern dött i tsunamin i Thailand. När Vanessa äntligen lyckades rymma från sin fångenskap och insåg att Laura inte bara tagit över hennes magasinsimperium utan även hennes fästman, så brast något i henne. Som en vålnad dök hon upp på Lauras bröllop och orsakade kalabalik.

Men det gick inte som Vanessa hade tänkt sig. I stället för att träda in i brudens ställe togs hon om hand av polis och har nu spärrats in på en psykiatrisk avdelning. Ingen tror henne när hon med en dåres envishet hävdar att det är hon som är Vanessa och att hennes slyna till syster är en bedragare. Läkarna proppar henne full med lugnande mediciner och säger att vanföreställningar ingår i sjukdomsbilden. Bipolär sjukdom, kallar de det. Ju mer Vanessa protesterar desto mer övertygad blir omgivningen om att hon är riktigt illa däran.

Vem kan gilla det här då? Ja, jag tycker fortfarande att det är eoners eoner bättre än t ex Denise Rudberg. Nu tar jag och rensar skallen med en skvätt zombies igen. Brrraaaiiiinssssss.

4 svar

 1. Ähem, bara omslaget får mig att springa åt andra hållet! 🙂 Har å andra sidan inte läst Rudberg …

  18 januari, 2013 kl. 18:20

  • Jag VET! Jag hade inte sett omslaget när jag reserverade 😉

   18 januari, 2013 kl. 18:21

 2. Sämre än Rudberg? Då kommer den definitivt inte på min attläsalista.

  19 januari, 2013 kl. 10:16

  • Skrev faktiskt ”bättre än” 😉

   19 januari, 2013 kl. 10:19

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s