årets ohotat läskigaste bok

Jag är liiiiite sur över att inte en enda nappade på min teaser i går. Jag VILL verkligen veta vilken som är er läskigaste bok i år. För mig är rejset över nu, titeln är glasklar, ingen bok i min läshög kan slå den här trots att det är några veckor kvar av året:

stadenolagornaVilken jäkla mardröm – Jerker Virdborgs Staden och lågorna.

Viktor faller överbord i hamnen utanför sin hemstad och blir i sista sekund räddad från drunkningsdöden. Men det värdshus han vaknar upp på är både underligt och skrämmande. Han blir snabbt satt i skuld, och stängs in och hunsas för att betala av det han är skyldig. När han till slut kommer ut i gränderna är ingenting sig likt – han har hamnat i ofas med sin egen tid och försöker förgäves minnas varför han en gång kom dit.

Allt är skitigt och fult, nästan alla är utstuderat genuint elaka och man förstår men man… man förstår inte. Samtidigt. Det är en känsla lika lockande som frustrerande. Jag finner mig leta logik, tänka ”men, det där kan ju inte stämma med tiden” (språk, ordval, vad som finns till hands) men kapitulerar efter en stund och bara tar in.

Jag började läsa den här boken en natt när jag hade så ont i magen att jag inte kunde sova. Jag hade inte läst värst många sidor innan jag tänkte ”hade jag inte haft ont i magen innan jag började läsa så hade jag fått det nu”. Det kanske låter underligt att jag tyckte att en så vidrig bok var så bra, men så är det ju för oss som njuter av att läsa böcker som får oss att rysa. Historien är ofta äcklig, rent fysiskt motbjudande men också så psykologiskt smart. Man känner Viktors ångest, man delar den, man blir nästan andlös av att det aldrig aldrig finns någon vila. Pang, pang, pang, det smattrar in elände i skallen.

När boken är slut fattar jag fortfarande inte allt. Det gör ingenting. Jerker: så bra. SÅ bra.

4 svar

 1. Men jag har faktist inte läst någon läskig bok i år! Måste dock säga att jag är lite frestad av den här…

  11 december, 2012 kl. 19:16

  • Inte ens nån som är LITE otäck? Typ en Denise Rudberg eller liknande? *host* (jag tycker att hon är döläskig)

   Den här är grym, på alla sätt och vis. Kafkamardröm goes svenskt 1600-tal. Det enda som irriterar mig är varför man valde en bild av storbranden i London 1666 till omslaget.

   11 december, 2012 kl. 19:26

 2. Måste läsa!

  18 december, 2012 kl. 13:21

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s