tjena alla monsterdiggare

…ni missar väl inte Eskapix? Det gjorde nämligen jag, alldeles för länge.

Jag är nästan glad att jag lackade ur på tidningen-vars-namn-jag-inte-ska-nämna (jag vill inte ha en sån där besökstopp till) så att jag äntligen fick tummen ur och beställde den.

Tidskriften har blivit till en liten snygg bok i perfekt format – eller ja, den skulle gärna få vara ÄNNU tjockare – och med ett sparsmakat och/men vilt blandat innehåll. Essäer och noveller i en skön blandning. Allt håller hög klass, men mina favoriter blev Malin Rydéns skräcknovell om Djupet (jag som älskar vatten fruktar ändå djup och tanken… eh, mardrömmen om vad som händer nedanför kontinentalsockeln är fascinerande) och Lova Lovéns underbara Dead Woman. Stewe Sundins novell är den som har fått allra mest beröm, och den är en gediget fin skräckis med många bottnar, men det var tjejerna som fick mig att skrika ”katjing!” när jag plöjde det här numret. CJ Håkansson var faktiskt den enda författaren som jag kände till förut och han levererar också.

ALLA levererar, det är det som är så skönt, och som faktiskt också skiljer Eskapix från tidningen-vars-namn-jag-inte-ska-nämna där nivån alltid var betydligt mer ojämn (fast i rättvisans namn kan man inte dra fulla slutsatser av ett nummer vs flera års konsumtion).

Nu hamnar inte Eskapix och tidningens-vars-… ja, äh, ni vet – de simmar inte i samma ankdamm för hur mycket tidningen-vars förmodligen än vill vara en spännande outsider så räknas de nog mer till etablissemanget än de vill tro (;)) medan Eskapix ännu kan stoltsera med epitetet ”alternativ”.

Eskapix lämpar sig för den som tål det groteska och lite grisiga blandat med klassisk gotik och en och annan zombie. Många starka skildringar med barnet i centrum. Not for the fainthearted, men för den med ett hjärta. Faktiskt.

I want more. Much more.

Psssst – passa på, den här fina boken kostar bara 79 spänn under maj månad. Köp köp medan den ännu finns kvar.

9 svar

 1. Det är absolut en tidskrift som är alternativ. Inte för att utgivaren är så jävla dryg och avståndstagande utan för att han – och författarna – kämpar med att göra sin grej och kommer in lite från sidan. Egentligen önskar jag att de slapp vara så alternativa och fick mer cred och pengar för det de gör, men till dess så är jag glad att de härdar ut.

  12 maj, 2012 kl. 19:11

  • Jag också! Jag tycker den är hur bra som helst! Men jag tror att det kan lossna för dem. Skräcken kanske inte är på väg in i finrummet (dit vill de knappast heller), men det finns heller ingen anledning att folk inte ska börja konsumera den i lite större utsträckning. Hurra för Eskapix!

   12 maj, 2012 kl. 19:13

 2. Jag blir inte klok på Sundins novell. Vidrig. Och det gillar jag!

  12 maj, 2012 kl. 19:54

  • Den är galen. Underbar. Förfärlig. Underbar.

   19 maj, 2012 kl. 19:47

 3. Anna B

  Eskapix är riktigt, riktigt bra tycker jag. Den har verkligen ryckt upp sig på sistone. Kul!

  12 maj, 2012 kl. 23:33

 4. Nu får jag skämmas. Jga har följt Eskapix från början, men nu var det nog något år sedan jag faktiskt läste den. Många olästa nummer/böcker hemma.

  13 maj, 2012 kl. 12:09

  • …ta tag i Vridna historier och se vad du tycker!

   19 maj, 2012 kl. 19:48

 5. Pingback: another take on Aaaaaaugust « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s