Let’s go to Bedlam!

En av alla böcker som jag jonglerar just nu handlar om Bedlam, eller egentligen Hospital of St. Mary of Bethlem (numera Bethlem Royal Hospital). Ringer det några klockor? Gammalt mytomspunnet mentalsjukhus i London. Det finns fortfarande, men när man pratar om Bedlam så är det snarast tanken på stinkande hålor med skrikande stackare som inte direkt får adekvat hjälp som avses. En mardröm, och ett otroligt intressant ämne att ägna sig åt för en medicinhistorisk nörd som jag.


William Hogarths bild av Bedlam, 1732-33 nånting

I mitten av maj åker vi till London igen, och som det anala kontrollfreak jag är så letar jag naturligtvis runt efter saker att göra så att vi kan spika precis HELA schemat på förhand (OK, jag kanske skojar lite. LITE) redan nu.

Hittade en underbar sajt som specialiserar sig på Londonbaserade museer om just Health & Medicine, snacka om smarrigt smörgåsbord.

Bedlam! Här kan du hitta målningar gjorda av f d intagna, statyer från tidigare byggnader etc. Man behövde inte nödvändigtvis vara galen på riktigt för att hamna på Bedlam. Då – som nu, i vissa delar av världen – räckte det med att vara förment osedlig eller bara lite lagomt obekväm för att hamna där.

Boken jag (bl a ;)) läser nu, Bedlam – London and its mad, är skriven av Catharine Arnold som också skrev den underbara boken Necropolis om Londons hantering av de döda genom århundradena. Jag älskade den då, och ser fram emot att försöka få till en liknande bonusupplevelse med museibesök nu.

PS jag har redan varit i en av Bedlams före detta byggnader, alldeles utan att veta om det när vi var där (synd! det hade gett en extra dimension till detta skrämmande museum…). Imperial War Museum!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s