…but is he really a wallflower?
Stephen Chbosky. The perks of being a wallflower. Ännu en berömd coming-of-age-roman avklarad.
”Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.
This is the story of what it’s like to grow up in high school. More intimate than a diary, Charlie’s letters are singular and unique, hilarious and devastating. We may not know where he lives. We may not know to whom he is writing.
All we know is the world he shares. Caught between trying to live his life and trying to run from it puts him on a strange course through uncharted territory.
The world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends. The world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, ” when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite.”
Jag försöker minnas om jag läste någon liknande modern klassiker som fjortis (nej, jag läste inte Räddaren i nöden, jag var nog över 30 innan jag kom på att jag borde läsa den), men minnet sviker mig. Minns ni vad ”vi” läste på vår tid? Läste ni nån sån här bok alldeles precis när ni behövde det som mest?
Jag funderar också på om jag verkligen hade tyckt att den här boken hade gett tröst, hopp och mod i barm runt 1984 när jag kände mig som allra mest sugkass (nej, alltså, just den här boken var inte ens skriven då, men någon liknande bok alternativt att jag vore en fjortis som kände mig sugkass NU).
Njä. Tveksamt. För Charlie blir ju plötsligt-rent-av-ganska-SNABBT cool (fast det kanske är det hoppet – att trots allt plötsligt bli cool – som man ska få när man läser) och får både hångla och hänga med på roliga fester och… ja, så där. Jag misstänker att den här boken kanske hade fått mig att känna mig ÄNNU mer misslyckad om jag hade läst den på den tiden när jag också förtvivlat ville få hångla med nån snygg. När jag ville få VARA snygg. Eller åtminstone lite cool. Eller SEDD.
Det jag MINNS – apropå det där med att hitta den perfekta låten när man är ute och åker bil med en vän – är hur coola E (se där, jag HADE ju en cool kompis. tråkigt nog fick jag ändå hångla alldeles för sällan ;)) och jag åkte runt och lyssnade på Billy Idol under många långa sommarnätter. E fick körkort tidigt och fick låna familjens sköna Merca nästan så ofta som hon ville. Alldeles just då var allt finfint. En stund.
Nåja, nu ska vi inte gräva i min gamla tonårsangst. Bortsett från det jag just skrev så är det en mycket bra bok (nej, ingen femma, men en fin fyra) och extrabonusen är att det förekommer en del musik- OCH boknörderi och det gillas alltid. Den här boken kunde absolut funka som e-bok komplett med soundtrack och allt (i min lite utbyggda e-boksvärld, där man får mer än bara texten).
Bokens clou är att den berättas i brevform. Charlie skriver brev till någon (vem?). Jag glömmer mycket snart bort att det ”bara” är brev, alltihop. Det är bara ett väldigt väldigt bra sätt att få ta del av hans liv. Historien flyter fint och det är ett utomordentligt fint sätt att få krypa in under skinnet på Charlie.
The perks of being a wallflower nämns ofta som ett tips till den som har läst och älskat Mark Haddons historia om hunden i natten i… äh, ni vet (jag glömmer alltid den exakta titeln). Ja. Tja. Jo. Den kommer INTE upp till samma nivå som hunden i natten ELLER Extremely loud and incredibly close (eller vad nu DEN heter – extremely close?), men för all del. Lite åt det hållet är den nog.
”Extremely…” har blivit film, och The perks of being a wallflower är också på gång. Litterära historier om och med unga och udda nördar kanske går en ny vår till mötes på filmfronten? Det är en bra trend i så fall.
Ännu mer bonus: Omslaget. Jag kan titta på det LÄNGE.
Aha, är den aktuell för nyutgivning, i o m film? Fick den som svenskt rec ex för eeeevigheter sedan (2001)
http://www.algonet.se/~hassuss/2001-1.html#c
4 mars, 2012 kl. 13:57
Ingen aning! Det kom upp som ”när du nu gillade den där boken så måste du köpa den HÄR också” på amazon, och som det värnlösa våp jag är så lydde jag 😉
4 mars, 2012 kl. 14:09
Stackars, STACKARS lilla värnlösa våp! 🙂
4 mars, 2012 kl. 14:23
Jag VET!
Men du! TÄNK om man hade haft en Paul, då på den tiden. Uff. Vår stiffe Dr Pihlström var inte direkt den perfekta guiden in i litteraturen…
4 mars, 2012 kl. 14:29
En Paul-Bill? Nehej, för allt har man fått göra själv, knot och suck, och vi fick äta småsten till lunch eller hur det var … 🙂
4 mars, 2012 kl. 14:31
Tralala… Paul, Bill, inte tusan kan man hålla rätt på namnen.
Jag har funderat ännu mer på vad jag egentligen läste och lutar mer och mer mot att jag gick snudd på raka vägen från Astrid Lindgren och Maria Gripe till Jackie Collins och Stephen King. Kanske inte helt optimalt.
4 mars, 2012 kl. 14:35
(endafördelen med det var iofs att jag började läsa böcker på engelska vääääldigt tidigt, för Collinsarna var så snuskiga att jag inte ville att mamma skulle förstå)
Och LACE! Judith Krantz. Sidney Sheldon. Och – shit – Margit Sandemo/Isfolket. Henne hade jag nästan glömt, trots Marikas bokskriverier!
4 mars, 2012 kl. 14:37
Ja, exakt. Jag tog en sväng via Allers mysrysare och Agatha Christie först, tror jag. Hade en kompis som försökte pracka på mig Barbara Cartland men där sa jag stopp!
4 mars, 2012 kl. 14:37
Åh! Nu minns jag. Någon hade glömt kvar en massa Agatha Christie i mormors stuga så jag läste några såna också. Dem och en bund gamla Ian Fleming. Sommarläsningen hos mormor var bra…
Och Kalla Kårar! Billiga rysare av tveksam kvalitet men såååå spännande. Tjatade mig till dem på Konsum i Dorotea.
(avd. lucköppning)
4 mars, 2012 kl. 15:09
Pingback: Heroes « (inte så) Anonyma Biblioholister
Pingback: the perks II « (inte så) Anonyma Biblioholister
Pingback: Sommarlov med Kulturkollo – en #blommig söndag (triggervarning, jätteinlägg. meeeeget Berlin) | (inte så) Anonyma Biblioholister