grrrmrrrrf

Den klassiska kommentaren ”Åh, jag skulle också gärna läsa böcker men du vet jag har BARN, så jag HINNER inte” får mig numera bara att le stelt. Förr kanske jag försökte kontra med att ”ja, vad synd, jag har kompisar med barn som kan läsa så de har ju tur då” eller nåt, men jag orrrrrkar inte ens längre. Den kommentaren är NÄSTAN lika dryg som den där ”åh, tänk att du orkar sitta still och bara LÄSA, sånt har jag inte ro i kroppen att göra”.

Barnkommentaren fick jag så sent som i morse, och det enda jag kan undra är varför man ”oprovocerat” känner att man måste berätta för mig att man vill läsa men inte har tid? Jag frågar inte folk om de läser, det är när jag själv t ex kommer med en påse böcker (eller som i morse, stod och satte in nya böcker i byteshyllan) som de där kommentarerna poppar upp som ett brev på posten.

Jag funderar på att börja säga ”Åh, jag skulle så gärna ha barn men jag har inte TID, du vet jag läser böcker” nästa gång som nån random förälder berättar om 1,5-åringens äventyr med grötskålen för nte gången. Vad tror ni om det?

13 svar

 1. Någonstans i det där finns en syn att läsning är en onödig sak, en lyx, och att den som läser mycket är LAT!

  12 januari, 2012 kl. 08:22

 2. Jag är fullt medveten om att småbarnsföräldrar tvingas att läsa mindre än de gjorde före barnet/barnen kom. Men att inte kunna läsa ALLS om man VILL är skitsnack.

  12 januari, 2012 kl. 08:23

 3. SivÖ

  Jag måste vara något slags freak of nature som hinner läsa, gå på bio OCH ha barn. I synnerhet det där med biobesöken verkar störa folk, vissa måste alltid kommentera det om de hör att jag är på väg på bio. ”Men huuur hinner du, jag skulle aldrig, man måste ju lagamatstädafixavaramedbarnen.” Undermeningen verkar vara att jag inte är en tillräckligt bra mor som prioriterar film och böcker framom min son. Att han också har en far som tar hand om honom de kvällar jag gör annat verkar inte ha någon betydelse.

  12 januari, 2012 kl. 08:38

 4. Kristin

  Nu när jag är föräldraledig hinner jag läsa mängders mer än när jag jobbar, åtminstone 🙂 Ungar sover ju, och tvättmaskinen tvättar och diskmaskinen diskar och även om jag ser på TV en hel del så kan man alltid läsa i reklampauserna och när man gått och lagt sig innan man släcker lampan. Och när man väntar på bussen eller sitter på tåget eller när som helst, egentligen. (Och även om vi inte har jordens mest välstädade hem så är det åtminstone på en hyfsad nivå, och förresten skulle det vara lika ostädat även om vi inte )hade barn ety både jag och maken avskyr att städa.

  12 januari, 2012 kl. 13:27

 5. Underbart, det ska jag också börja säga. Det är som om folk tror att man inte har något liv för att man inte har barn. Jag brukar säga om hunden att hon är som ett barn fast värre, hon växer ju aldrig upp och blir självständig. Likadant m katter. Mitt dygn kryllar inte av fria timmar fast jag inte har barn. Men, man kan ju göra som Kristin. Jag lyssnar på ljudböcker när jag pendlar

  12 januari, 2012 kl. 17:11

 6. siv

  Yo! Ni är vettiga ni!

  12 januari, 2012 kl. 20:22

 7. LM

  Bara apropå böcker, inget om barn:

  Jag stör mig f ö mest på att föräldrar antingen klagar över hur jobbigt det är att ha barn och hur lite tid de har, och/eller spammar alla med gulliga små historier (som jag iofs oftast gillar att höra, men dom verkar generellt inte ha någon urskillning eller koll på det), men liksom aldrig kan bjucka på att säga rent ut att dom är så lyckliga över att ha barn, att ungarna ändå är värda allt slit med typ milsvid marginal, etc. För det ska ju VARA jobbigt och lite synd om de stackarna, trots att de faktiskt själva har valt livet som förälder och aldrig i världen skulle byta bort det mot t ex mitt eh… ”spännande” och ”fria” liv som singel, liksom.

  Tycker lite att många idiotförklarar båda sig själva och sin omgivning ibland.

  Därmed såklart inte sagt att man inte får gnälla lite när saker är jobbiga eller att man i alla lägen måste knipa käft om barnen som ju oftast är ens fokus i livet… men eh… obalansen, liksom? Bristen på empati? 🙂

  Tack för hjälpen med anmälan, nu bekräftat och betalat och jag har köpt mig lite umgänge i februari… och det var inte särkilt dyrt, heller. 😉 Kram!

  12 januari, 2012 kl. 20:31

 8. Folk som säger så där menar egentligen att de förlorat sin personlighet, sitt liv och sina intressen sedan de fick barn. Det finns saker de vill göra, men de hinner inte eftersom de gör annat, tex torkar bajs och skriker och inte planerar.

  Jag skulle gärna säga som du föreslog, fast då skulle jag å andra sidan ljuga. Jag vill inte ha barn och jag vill inte höra om folks barn heller tyvm.

  Däremot tänkte jag vabba någon dag. VAB= vård av bokhylla, right?

  12 januari, 2012 kl. 21:01

 9. E

  Jag känner mej en smula konstig nu, säkert får inte mina barn den uippmärksamhet de behöver/kräver för jag gör och har alltid gjort ”egna” saker också fast jag har barn. fy på mej! Eller egentligen, hurra för att jag har visat ungarna att det går att fokusera på flera saker samtidigt. Om man vill! :0)

  13 januari, 2012 kl. 08:53

 10. Jag tycker de argumenten dyker upp om allt. ”Du kan ju gå och träna, läsa, ut och äta, gå på bio” för du har inga barn. Samtidigt är det rätt många som fortsätter träna, läsa, gå ut och äta, gå på bio, till och med resa på annat än chartersemester. Mitt intryck är att de som inte gjorde så mycket av det innan gör det inte alls när de får barn. De som var aktiva med det innan de fick barn fortsätter, ofta mindre, men de är fortfarande aktiva inom det.

  Fast jag tror det är lätt att övertolka hastiga ord också, det är sällan någon menar något illa med det.

  13 januari, 2012 kl. 19:54

 11. siv

  Tjejen som sade det är JÄTTERAR, jag tror absolut inte att hon menade att pika mig eller retas med mig för min bristande reproducvringsförmåga, jag bara fascineras så av den där DRIFTEN som folk tycks ha att förklara för mig varför de inte läser, utan att jag ens varit i närheten av att fråga dem.

  13 januari, 2012 kl. 20:03

  • Samma här! ”jag bara fascineras så av den där DRIFTEN som folk tycks ha att förklara för mig varför de inte läser, utan att jag ens varit i närheten av att fråga dem.”!

   13 januari, 2012 kl. 20:39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s