Biblioholistens bekännelser, del x

Man testar det där med sängen + tysk kåserisamling + nyinköpt lexikon. Jag gick och lade mig tiiiiidigt i går bara för att tyskamysa!

Njäääää. Jag köpte inte det största (vilket på sätt och vis retar mig, för redan i går kväll fann jag tre ord som INTE fanns med i Norstedts lilla lexikon), just för att det skulle gå att hantera i sängen (tyst, snuskhummer!), men t o m det var för klumpigt. Bok i ena handen och lexikon i andra och så bläddra och leta mitt i det, nope. Isåfall får jag ympa in bläckfiskgener (det borde jag iofs ha insett redan från början med tanke på att jag har den där anatomikursen från 2003 i bagaget).

Nästa strategi är: läsa några kapitel (tre st igår – check!), sedan läsa igen och lista okända glosor INNAN jag går och lägger mig dagen efter. Ja, jag handskriver glosorna, såklart. Se + skriva + se igen = involverande av fler sinnen = större chans att jag minns. Jag är en glosnörd. Jag avskydde att göra läxor (eh, jag GJORDE inga förrän jag tvingades till det ty på läkarlinjen kom man inte undan hemmastudier) men GLOSOR gillade jag. Det är nåt med ordningen. Min inre autist älskade (älskar) ordningen. Den normalt slarviga handstilen blev FIN när jag skrev glosor.

7 svar

 1. Kurt

  Att läsa böcker och dagstidningar (vilket kan ha ett helt annorlunda språkbruk!) är ju ett utmärkt sätt att lära sig språk. Men en bra början är ju annars att ha en och samma bok på svenska och det främmande språket, då lär man sig också hur en professionell översättare omformulerar meningar.

  11 januari, 2012 kl. 09:23

  • siv

   Jo, jag har faktiskt funderat på att köpa nån bok som jag redan har läst och minns ganska väl. Jag får börja surfa på dagstidningar också.

   11 januari, 2012 kl. 18:37

 2. Siv, du bist eine sehr gute Schülerin! Så här gör jag: läsaläsaläsa. Möjligen kolla upp någon glosa om jag absolut inte fattar av sammanhanget vad det är, eller om det är något jag ändå vill veta vad det betyder. Skriver upp ibland. Fast jag är ju å andra sidan inte Facit … 😉

  11 januari, 2012 kl. 11:46

  • siv

   VA? Jag är LURAD :-O
   Du finns på bild under ”Facit” i min ordbok :-/

   11 januari, 2012 kl. 18:38

 3. Funderar på att testa en tysk bok jag med… Fan.

  Har ju till och med Flugornas herre i bokhyllan, på tyska. Eller Der Herren des Fliegen, kanske den heter.

  Om man lyssnar riktigt mycket på Rammstein så borde det gå?

  11 januari, 2012 kl. 21:48

 4. Lolilolilo. Glömde kryssa i att följa kommentarer.

  11 januari, 2012 kl. 21:50

 5. Lolilolilo. Glömde kryssa i att följa kommentarer ju.

  11 januari, 2012 kl. 21:51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s