One Fifth Avenue

Läser jag baaaara chick lit nu? Ja, frågan är onekligen befogad om man ser till bokdagboken på sistone. Svaret är dock NEJ, men jag har en hög lästa böcker som inte är faaaaantastiska, men som jag ändå vill skriva om, inte minst för min egen ”arkivering”. Detta är en av dem.

Den här boken var ett Londonfynd, den stod lite sorgligt övergiven och alldeles ensam i en hylla på Book Warehouse. ”Take me home, feed me” kved den och betraktade mig med bedjande hundvalpsögon (öööh, nåja. nej, jag skulle aldrig projicera). En inbunden utgåva för £3.99, det kunde det vara värt. På något vis så samlar jag ändå på Candace Bushnells New York-skildringar.

Jag älskar TV-serien Sex and the City, det är ingen nyhet, men de flesta av Bushnells böcker har känts lite sådär. Jag kommer inte riktigt på varför, men inser i den här boken att det är lite så att Bushnell är fantastisk på att skriva New York, och SITUATIONER, men den samlade helheten brister lite. Carrie-dagböckerna (OK, fjortisböcker men jag gillar ju såna), som är det senaste hon skrivit, tycker jag ganska mycket om och One Fifth Avenue känns också som ett steg i rätt riktning.

Konceptet att en byggnad snudd på har huvudrollen är också trevligt, allra helst när det är ett drömhus i en stil som man själv har ooooooh:at och aaaaaah:at över när man har passerat. Jag är inget big fan av 5th avenue shoppingmässigt (Gucci och company är inte min kopp te), men jag blir ändå fascinerad av pulsen och kan aldrig låta bli att undra vilka liv de lever, de som har råd att bo där (om så bara i ett kyffe).

”One Fifth Avenue, the Art Deco beauty towering over Manhattan’s hippest neighbourhood, is a one-of-a-kind address, the sort of building you have to earn your way into – one way or another. For the women in Candace Bushnell’s stellar new novel, One Fifth Avenue is at the heart of the lives they’ve carefully established, or hope to establish.

There is Schiffer Diamond, a forty-something actress busily proving that women of style are truly ageless. There is spoiled, self-assured Lola, who is determined to launch herself into society and the arms of the right man by clawing a way into the building. Annalisa is the wife of a hedge fund manager and reluctant socialite, while bitter Mindy is married to an under-published writer and has been the family breadwinner for too long. And then there is Enid, the glamorous grande dame and gossip columnist, who has lived at One Fifth Avenue for decades, and sees everything there is to see from her penthouse view.”

Längtar jag efter nästa Bushnell? Ja, det gör jag. Jag är i ett läge där jag drömmer många drömmar om andra platser och New York är en av dem. Bushnell erbjuder verklighetsflykt med en bitsk humor som jag tycker om.

Om man aldrig har läst en chick lit (ja, jag tittar bl a på dig Anna) men trots allt är lite skräckblandat nyfiken så är detta en ganska snäll bok att börja med. Nu kan man ju knappast säga att det är en måste-genre, men ibland kan det ju vara intressant att fraternisera en smula med det man är tveksam till – om inte annat så för att befästa sina misstankar 😉

4 svar

 1. Okej. Jag älskar också SexandtheCity men har varit misstänksam mot Bushnell då negativiteter florerat bland bloggare. Ska jag alltså börja med denna?

  6 januari, 2012 kl. 21:55

 2. bokstävlarna

  Jag har faktiskt läst Bridget Jones dagbok och hon Marian Keyes första bok som kom på svenska! Fast det var iofs innan jag ens visste om att genren kallades chick litt, då hade jag nog hållit mig undan från de böckerna också. 😉

  7 januari, 2012 kl. 15:07

  • siv

   Puh! T o m du är mänsklig, alltså (det där var en komplimang även om det kanske inte låter så, fast nu inser jag att det påpekandet OCKSÅ låter dumt men vaf****n, du är så übercool.)

   8 januari, 2012 kl. 19:57

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s