jag är med!

Läsutmaning 2012: Strindberg

Jag trodde att jag avskydde karln (har har onekligen kläckt en del teser om bl a kvinnor och matematik som inte direkt tilltalar mig som ingenjör 😉 – jag är blott en STYGGELSE, vem tror jag att jag är som ska försöka konkurrera med alla MÄN och… ja – hej Sonja!), men fann under en littvet-kurs med genusinriktning för några år sen att han bitvis var ganska smart och intressant, trots allt (innan den kursen gick av stapeln hade jag blott läst den berömda boken som börjar med mannen som drar in som ett yrväder en aprilafton med ett höganäskrus om halsen, ni vet – ingen ”typisk” Strindbergare).

August Strindberg är en av mina om-han-vore-vid-liv-nu-drömbloggare. Han, Fröding, Ferlin, Wilde, Nietzsche, Jesus… tänk er alla flamewars (som det hette back in the days) i kommentarsfälten. Oooooh. LJUVLIGT. Englund vs Ranelid-fejden skulle verka som en liten FIS bara (men vänta nu… det gör den ju redan *host*).

Jag har en bunt fina strindbergare stående i väntehyllan. Det blir bra det här.

———————————

PS om du vill småtesta innan du går åstad och köper något – och har hög toleransnivå för att läsa paltigt inscannade texter på skärm – så kan du alltid kolla in projekt Runeberg.

10 svar

 1. Strindberg har varit min favorit sen studietiden! Jag ville gå en specialkurs om hans verk, men det blev tyvärr inte tillräckligt med andra intresserade. Detta ledde till att jag fick skriva C-uppsats om en ANNAN favorit i stället, Fröding! 😀

  När det gäller Strindberg har jag nog 17 läst det mesta… Vad har du kvar att läsa???

  6 januari, 2012 kl. 17:37

  • siv

   MASSOR! Som sagt, jag avskydde karln fram till den där kursen som jag gick 2006 eller 2007. Hans grejor är dessutom väl värda att läsa igen och igen, med några års mellanrum. Det blir det som blir grejen för mig nu, de deltagande bloggarna läser det som nytt eller omläsning på ett sätt så att det blir en aktuell just-nu-debatt. Det gillar jag.

   En av mina bekanta har skrivit denna avhandling, den kan också vara intressant (tydligen räknas böcker OM Strindberg in också): http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172471808

   6 januari, 2012 kl. 19:22

   • Oj oj, den avhandlingen känns lite… för mycket för min del… Queerteori och Strindberg har jag liiite svårt att koppla ihop, men, men…

    7 januari, 2012 kl. 09:11

   • siv

    Jag tycker att det är spännande! Vi får se om jag läser den i år.

    7 januari, 2012 kl. 13:59

 2. Ja, nog är han speciell. Kul att du är med! 🙂

  6 januari, 2012 kl. 22:58

  • siv

   Du har en bra kvartett i hyllan. Det bir kul!

   7 januari, 2012 kl. 13:59

 3. johan

  Kolla in ockulta dagboken. Nu finns den ju inte i någon lätthanterlig version, men det finns en bok som är rätt lätt att hitta som heter ”ur ockulta dagboken”. Den är himla kul stundtals där dialogen mellan honom och Harriet Bosse är jättejättejättekul. Är han inte skvatt galen så gör han sitt bästa för att framstå som det. Men man måste ändå få lov att förstå honom!

  9 januari, 2012 kl. 07:29

 4. Tack för att du påminde mig – det är precis sånt jag vill ha in i mixen när det gäller en sån dynamisk författare som August!

  9 januari, 2012 kl. 07:46

 5. I likhet med Ockulta dagboken, om det inte är samma, så vill jag rekommendera Inferno. Det är den enda hela Strindbergaren jag läst. Men den var rolig. Han var galen.

  12 januari, 2012 kl. 07:24

 6. Pingback: Ockulta dagboken – August BLOGGAR! « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s