blogg och blogg…

Bokhora kallas den första bokbloggen, but me think not. Vi var MÅNGA som hade sajter ägnade enbart åt böcker redan på 90-talet, med Bokmoster Susanne i spetsen. Vi använde inte bloggverktyg, vi kodade själva. Sommaren 1999 bröt jag ut alla (otaliga…) bokinlägg från min vanliga nätdagbok och gjorde en egen sajt för bara dem.

Det var inte vackert, men välbesökt och funkade finfint just då. Kommentarer fick vi först i gästböcker, men ganska snart kom kommentarsscript som man kunde lägga in efter varje text. Siten som hostade kommentarerna finns inte längre, så de har tyvärr trillat bort nu.

Allra flest besök fick jag den dag då den just då nyblivna succéförfattaren Camilla Läckberg angav min boksida som svar på ”En boksida du rekommenderar” i Aftonbladet. Besöksräknaren slog i taket.

I’m not bitter, jag vill bara ha lite perspektiv. Sen ska bokhororna ha ALL CRED för att de tagit konceptet till en ny nivå, de arbetade målmedvetet för att bli en maktfaktor att räkna med och det blev de (på ett sätt som jag tror att vi ”gamlingar” inte riktigt ville ha, åtminstone inte jag – jag fick mest ångest när jag blev kontaktad av författare som googlat sig själva och hamnet hos mig).

4 svar

 1. OK, sorry! Jag har inte följt Bokhora förrän nu, men vad jag förstod av DN-artikeln har den varit som den är i fem år. Vi andra som bloggar om böcker får uppmärksamhet av vissa författare ibland. Kul tycker jag med respons! Camilla Läckberg, däremot, vägrar svara på frågor på sin egen blogg och DET tycker jag är lite dåligt…

  4 september, 2011 kl. 12:04

 2. siv

  Äsch, inlägget kom av att vi var ett gäng gamla bloggdinosaurier (”vi som skrev dagbok på nätet på 90-talet” ;)) som satt och diskuterade lite om det där med hur en del tror att allt startade med Karolina Lassbo, Stattin och en bunt andra som sköt upp som raketer när bloggboomen kom. Vi gamlingar tycker att det är old news 😉

  4 september, 2011 kl. 13:06

 3. Intressant bakgrund för en som är relativt ny i svängen!

  4 september, 2011 kl. 19:22

 4. Tror att många skriver fel. Bokhora var först att bli och förbli störst.

  Men så tror de att fantasy boomar nu också, och inte på nittiotalet osv.

  6 september, 2011 kl. 14:03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s