Metro 2034

Jahapp. Efter ett år av längtan har jag svepläst Dmitri Glochovskijs Metro 2034 – lite som att köpa en ask dyra, goda praliner och moffa in dem drösvis utan att ens känna smaken. Nej, riktigt så illa var det inte, men det är svårt att suga på karamellan när det gäller en riktigt bra bok. Ransonera?  Bara läsa ett visst antal kapitel per dag? Jo, tjena.

”MOSKVA ÅR 2034. På station Sevastopolskaja i utkanten av Moskvas enorma tunnelbanesystem dyker den hemlighetsfulle överste Hunter upp. Han tar upp kampen med de dunkla krafter som hotar befolkningen i Moskvas metro och ger sig ut på en farlig expedition i tunnlarnas djup. Vid hans sida finns Homeros, en gammal, erfaren stationsinvånare som kan metron och dess legender bättre än någon annan och ser det som sin livsuppgift att nedteckna dess historia.”

Artiom – den unge hjälten från från Metro 2033 – är reducerad till en bifigur, nu är det istället hans iskalle mentor Hunter som kliver fram. Hunter, Homeros och Sajsa (japp! äntligen en kvinna med i leken – Metro 2033 var snudd på kliniskt kvinnobefriad, vill minnas att någons mamma samt en prostituerad var de två kvinnor som figurerade i förbifarten) fortsätter resan genom tunnlarna i Moskvas tunnelbana 20 år efter det stora Kriget, kriget där alla kastade de goda föresatserna över bord och drog iväg atombomber runt jorden.

Uppe på ytan är det kaos, kontaminerat, muterade varelser har tagit över och det finns gott om människor nere i tunnlarna som aldrig sett himlen på riktigt. Mörkret är snudd på totalt (på alla sätt och vis), men någonstans finns ändå ett litet hopp hos en del av de överlevande. Myter, sagor och fantasier – hur är det med den hemliga metron, med alla hemliga bunkrar, kan det finnas gömda civilisationer någonstans där ute, ställen där alla är lite snällare, där polityren ännu existerar både på och under ytan?

Metro 2034 är inte någon karbonkopia som i 2033-ett-år-senare. Det är inte lika mycket pojkäventyr, det är (ännu) mörkare, grymmare, mer tröstlöst. Jag kan sakna äventyren, upptäckandet och de noggranna beskrivningarna av de skilda subkulturerna på de olika stationerna, men det finns något där. Metro 2035? Jo, det påstås att det ska komma en sådan, en avslutande del i trilogin.

Jag har aldrig tidigare fångats av Moskva, av tanken på den enorma och svårförståeliga staden i öst, men nu vill jag dit. Jag vill ner i tunnlarna. Jag lovar att jag inte ska springa runt på spåren med en kalasnjikov i näven, men jag vill de de majestätiska stationerna. Drömma. Fantisera.

Metro 2033/34 är inte bara böcker och spel. Det är ett musik- och konstprojekt också. I love it. Hela konceptet, så ljuvligt. Det enda sura är att spelen inte finns till vår leksak än, men det sägs att det ska komma i PS3 också (nu finns det bara till Xbox).

11 svar

 1. Vad var grejen med att ge stackars Artiom ödet han fick? Man blev ju fäst vid honom i den första boken. Hoppas att den tredje boken blir bättre än 2034. Sen finns det andra Metro-böcker skrivna av andra ryska författare, skulle vara kul om fler blev översatta. http://www.metro2033.ru/books/

  14 augusti, 2011 kl. 11:35

 2. Mattias

  Riktigt bra bok! Lite kort bara, betydligt kortare än föregångaren 😦
  Nån som vill förklara sista frågan/meningen för mig? 😀

  13 november, 2011 kl. 13:05

 3. Xanser

  Älskade boken, men Artiom död blev aldrig bekräftad, man kan ju hoppas han inte dog 🙂 Ble fäst vid han med. Vill veta mer om de svarta 🙂

  20 november, 2011 kl. 13:58

  • Menk

   Och Sasja då!! Ingen kropp hittades, kan ju inte ha lämnat /försvunnit från stationen heller med tanke på att de hermetiska portarna var stängda. Hoppas hon tog sig ut en annan väg 😉

   26 september, 2012 kl. 17:03

 4. PO

  Du skriver att det sägs att det ska komma en 2035 och ett spel till PS3. Jag hoppas innerligt att du har rätt! Läste precis 2034 efter att jag stått i kö på biblioteket sedan i juli… Jag vill också till Moska, ner i metron, drömma och fantisera.

  22 november, 2011 kl. 10:23

 5. Kaj Bjerlöw

  Vad mer finns ? För mig pekar den meningen framåt. Människans hopp om ngt bättre får ej dö,DÅ var allt förgäves.
  Jag lever på hoppet att Sasja dyker upp i den ev avslutande delen av detta mästerverk som satt sig djupt i mitt medvetande. Jag har på slutet läst 2034 i små, små avsnitt rädd för att den ju kommer att ta slut.
  Vill liksom flera av er ner o leta efter smaragdstaden.
  Har både förfärats,förtvivlats o hoppats o kommer likt Sasja att fortsätta hoppas.
  Kaj

  22 juli, 2012 kl. 12:58

 6. …och VET NI: i morgon sitter jag på flyget till Moskva! GISSA om vi ska ner i metron?

  22 juli, 2012 kl. 13:28

 7. Kaj Bjerlöw

  Hälsa Sasja,Hunter,Homeros o Artiom 🙂

  22 juli, 2012 kl. 15:16

 8. Jag lovar! 🙂

  22 juli, 2012 kl. 15:21

 9. Kaj Bjerlöw

  bokoholist// Ta bilder e du snäll o lägg ut här om du har möjligheter.
  P.s Andra böcker som ”satt” sig för alltid hos mig.
  Bockfesten,livläkarens besök,musikanternas uttåg,Gregorius.
  Åsikter om dessa ?

  23 juli, 2012 kl. 07:53

 10. Metronom

  Kan upplysa er om att den Artiom som nämns i Metro 2034 är inte samma Artiom som i Metro 2033. Det är bara en karaktär med samma namn.

  7 april, 2013 kl. 19:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s