prisvärt snudd-på-måste i Berlin

Ett väldigt billigt – det är närmare bestämt alldeles gratis – måste i Berlin är den fantastiska utställningen Topographie des Terrors. Terrorns topografi. Bokstavligen. Du vandrar runt i det som var källaren. Där satt folk inlåsta. Torterades.


om dessa f d källarväggar kunde tala så undrar jag vem som skulle klara av att lyssna?
( jadå, det är muren du ser ovanför utställningen, en liten bevarad bit av den)

I det bombade nazikvarteret på Niederkirchnerstrasse (f d Prinz Albrecht-Strasse) ska ingenting annat få byggas. Kvarteret ska vigas till hågkomst, det är ett öppet forskningscenter och där finns både permenenta och tillfälliga utställningar. Man kan lätt spendera en timme eller mer där, och det finns saker att se både inomhus och utomhus. I ett annars snudd på totalt söndagsstängt Berlin kan man ströva runt här ända till 20.00. Det är mycket lätt att hitta, det är krypavstånd från såväl Potsdamer Platz som Brandenburger Tor.

”Om detta fanns som bok skulle jag köpa den direkt” sa jag till K, för man orkar bara inte ta in allt på en gång, samtidigt som man – åtminstone jag – vill veta mer.

”Nu stänger vi om tio minuter” ropade de från repan, och när vi ändå passerade disken så passade jag på att ta en titt. Kanske…?

Jodå! Den fanns minsann att köpa där i repan. Boken. En alldeles fantastiskt fin bok (mer än 450 fullspäckade sidor med massor massor av bilder) för ynka 15 euro. Jag gissar att den är kraftigt subventionerad för att så många som möjligt ska tycka att de faktiskt har råd att ta med sig utställningen hem.

Jag fick den av K, för jag hade nästan slut på eurosar (cash is king i Berlin – ja i hela Tyskland). Han fick en prickig Dieselskjorta av mig i Potsdam, jag fick den här boken av honom. Högt och lågt, flärd och smutsig historia. Det är livet på en pinne det.

5 svar

 1. Ska komma ihåg det till februari, då vi åker dit!

  16 juli, 2011 kl. 16:59

  • siv

   Kul! Hur länge ska ni vara i Berlin?

   16 juli, 2011 kl. 17:08

 2. Det är inte riktigt bestämt än, men det kommer vara i anslutning till filmfestivalen. Jag hoppas det blir en vecka i alla fall, har aldrig varit längre än ett par dagar åt gången i Berlin, så det borde vara dags att få stanna liiiite längre….

  17 juli, 2011 kl. 13:13

  • siv

   Ja, det är en stad att njuta ganska långsamt av. De riktiga pärlornas där kräver tid – både för att finna dem och för att njuta av dem. När jag var där första gången tyckte jag mest att det var en ganska ful, rörig och ganska knäpp stad.

   17 juli, 2011 kl. 13:46

 3. Ping: dagen i dag | (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s