ja, men boken då?

(jag började ju älta bokmärken och sedan var det igång)

Dagens sällskap i solen: Berlin på 8 kapitel signerade Carl-Johan Vallgren. Jag köpte den när den kom ut i pocket för två år sedan (ja, den kom ut långt tidigare än så, men förlaget passade på att ge ut en lite uppdaterad upplaga inför 20-årsfirandet av murens fall 2009), började omedelbart läsa den då – men gav upp redan under det första kapitlet. Jag tyckte att det kändes lite pretentiöst, trots att det handlade om ett av mina favoritämnen: kyrkogårdar.

Nu när jag började om så kände jag inte alls samma sak. Vallgren är otroligt beläst och jag läste alla de åtta essäerna noggrannt, trots att flera av dem berörde ämnen som jag egentligen inte är jätteintresserad av.

I slutet av varje kapitel kom det jag RIKTIGT var ute efter: personliga tips om allt från boklådor till trevliga krogar och udda sevärdheter som är lätta att missa.

En del stadsdelar (Prenzlauer Berg! I love it. Vi Rammsteinspanade t o m lite på Knaackstrasse, dock utan framgång) gick vi igenom ganska noggrannt för två år sedan (det hindrar dock inte att åtminstone jag vill återvända!), men andra intressanta delar av stan – t ex Kreuzberg – återstår ännu att upptäcka.

Vallgren skriver så otroligt vackert, men liiiiite knasigt blir det när han benämner sig själv ”författaren” hela tiden. Yes, han refererar konstant till sig själv som Författaren, i tredje person. ”Författaren är lat och tar tunnelbanan”. Författaren väntar vid ett fik i solen, etc. Jaja, han får vara lite speciell, det är förlåtet när han nu levererar – för DET gör han.

Rekommenderade boklådor och annat: jättevaruhuset Dussmann, Autorenbuchhandlung och Humana (smarrig andrahandsbutik i fyra våningar)

Böcker som lockar lite extra nu:

  • Theres(Steve Sem-Sandbergs dokumentär-roman om Ulrike Meinhof, det står i väntehyllan sedan flera år tillbaka…!)
  • Det sjunde korset av Anna Seghers(nej, den blir kanske inte så lätt att få tag i, men jag har å andra sidan inte bråttom)
  • Albert Speer och sanningen av Gitta Sereny

Ett svar

  1. Pingback: Duncan vs Howard/Nash, 0-1 « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s