rättsmedicinskt småputter i spännande miljö

Mma Ramotswe slog ner som en bomb för några år sedan. Om inte som en bomb så åtminstone som en godmodig, rooibosdrickande och klurig handgranat. ”Alla” älskade Alexander McCall Smiths pysmysiga detektivhistorier med den traditionellt byggda botswanska madamen i centrum.

Jag älskade de tre första böckerna (och filmen!), sedan toktröttnade jag på rooiboskryddat småputter. Det är därför jag
1) inte förstår varför inte Colin Cotterills figur Dr Siri Paiboun har gjort samma succé
2) nästan tvekar inför uppgiften att försöka beskriva böckerna, just för att inte skrämma bort andra som tröttnat på småputter men som ännu inte förstått att småputter med en rolig 73-årig och mycket motvillig rättsläkare i sjuttiotalets Laos faktiskt är alldeles fantastiskt… eh, kul. Ju.

LÄS, så hajar du. Det här är den fjärde boken om Dr Siri, och jag vill fortfarande ha mer. Laos är spännande, de cyniska Paiboun-tankarna kring dåtidens politik är roande och… äsch. Läs. Börja med Den motvillige kommunisten. Ge den en chans.

”En blind, pensionerad tandläkare har blivit överkörd av en timmerbil mittemot posten i Vientiane och hans kropp har vederbörligen överlämnats till bårhuset av dr Siri Paiboun, Laos enda coroner och sjuttiotre år gammal.

Dr Siri hittar ett blankt papper i likets ficka och upptäcker snabbt att det är ett kodat brev skrivet i osynligt bläck. Tandläkarens änka förklarar att de gåtfulla bokstäverna och siffrorna beskriver olika schackdrag, men schacksymbolerna liknar ingenting dr Siri stött på tidigare.

Med hjälp av gamla vänner och tant Bpoo, transvestit och tillika spåkvinna, löser dr Siri mysteriet med brevet men dras också in i en komplott för att störta regeringen i Laos.”

10 svar

 1. Cecilia i Houston

  Jag hade inte talamod alls for Mme Ramotswe, men Siri gillar jag. Smaputtrigt men jag lar mig mycket om hans horn av sydostasien och politik samtidigt.

  23 maj, 2011 kl. 14:42

  • Jag visste att jag kunde lita på dig.

   23 maj, 2011 kl. 14:50

 2. Cecilia i Houston

  Jag borjade ju lasa efter din rekommendation sa det ar val jag som kan lita pa dig :-).
  Har du last Peter May? Ny bekantskap fran i helgen och en browse pa bibblan. Han har en serie deckare som utspelas i Kina i nutid- det kanske kan passa? Jag har last nummer tva (nummer ett fanns inte inne) och den var ganska bra faktiskt (sa pass att jag har bestallt nummer tre). Amerikansk rattsmedicinare pa utlaning i Kina och kinesisk polis.

  23 maj, 2011 kl. 18:41

  • siv

   AHA! Jag ska kolla upp Peter May, det lät intressant!

   23 maj, 2011 kl. 18:44

 3. Cecilia i Houston

  Han har skrivit atminstone en serie till som utspelas i Europa men jag vet inte om den ar lika intressant?

  23 maj, 2011 kl. 18:50

 4. Cecilia i Houston

  Cotterill har forresten en websida dar alla bocker finns listade (listade, ar inte det ordet hittepa?). http://www.colincotterill.com/books.htm
  Han gillade visst inte sitt forsta forlag… Det verkar som om Siri nummer 8 kommer ut i host. Hoppas att den ar sald till amerikat ocksa…

  23 maj, 2011 kl. 18:55

  • Om den inte är det så får vi fixa nödhjälp på något vis 😉

   25 maj, 2011 kl. 18:55

 5. Cecilia i Houston

  Det brukar gå bra att bita i det sura äpplet och betala frakten från Amazon UK… Ibland är jag alldeles, alldeles värd det 🙂

  25 maj, 2011 kl. 20:17

  • Frågar du mig så är du a-l-l-t-i-d värd det 😉

   25 maj, 2011 kl. 20:19

 6. Cecilia i Houston

  (om du frågar mig också 😉 ) Moahahah!

  25 maj, 2011 kl. 21:12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s