en grym påsk

Ja, påsken blev grym, och tråkigt nog inte på det fjortisspråkiga BRA sättet. Alla som är ensamma kvar och har en svårt sjuk förälder som bor långt bort (eller som innehar en någorlunda livlig inlevelseförmåga) kan ana att ambulansfärder och drogade mammor inte är någon höjdare. Att dessutom mitt i allt tvingas att börja röja hennes lägenhet för att förbereda det oundvikliga är ingen sinekur, det är mentalt jobbigt att behöva rota i en förälders gömmor – men det är något som de flesta av oss måste gå igenom förr eller senare. Jag klarar av allt mitt ”förr”. Jag hoppas att ni får ert senare. LÅNGT senare. Fast jag vet redan att några av er redan har gjort det jag gör just nu.

Det var TUR att jag unnade mig Anders Fagers ”Samlade svenska kulter” som påskläsning, ni hade HELT rätt alla ni som skrev ”köp köp!”. Att kunna grotta in mig med den under sömnlösa nätter var en räddning. Den håller hela vägen från start till mål, så du som gillade ”Svenska kulter” kan lugnt köpa den utan att bli besviken.

Så smart. Så bra. Så otäckt.

Samlade svenska kulter är ett antal berättelser som alla är pusselbitar i en stor helhet. De väver en berättelse från en värld som är både skrämmande, bisarr och obehagligt lik den verklighet vi känner som vår egen. Det handlar om sådant som döljer sig strax under vardagens grå och trygga yta: uråldriga varelser som alltid har levat mitt ibland oss – och samtidigt i det fördolda; mäktiga förhistoriska sällskap och som kanske har mer makt än vad som egentligen är riktigt hälsosamt.

Det kanske låter underligt att den här boken var den perfekta flykten under en väldigt jobbig långhelg, eller så är det fullständigt logiskt. För mig är det det. LOGISKT. Anders Fagers värld är ond ond ond men svår att inte dras in i, och jag vill bara ha mer. Det här kan omöjligt vara en trilogi. Kan inte. Får inte. Anders! Slutet öppnar för många många mer böcker. Ge mig mer av Sofie! Fortsätt berätta, och gör det snabbt! Skrivskrivskriv. Jag dyrkar Ajvide, men nu dyrkar jag Fager också. De är lika bra! Jag kan möjligen sträcka mig till att Fager håller något jämnare (hög) kvalitet än Ajvide, om jag alldeles måste peka ut skillnader.

12 svar

 1. Läste om din påsk på annat håll, fyyyy, stackars dig…

  Ville bara säga att jag har börjat läsa boken jag fick av dig, den om bilolyckan, Gayle Forman. Vilken bok…

  Kramar! För det ger man dem som är snälla!

  27 april, 2011 kl. 06:55

  • Har inte hunnit börja på den än, det blir intressant att se vad du tycker. Jag minns inte ens riktigt varför jag fastnade för den från första början då när mitt klickgalna gamla finger gick loss på adlibris 🙂 *harkel*

   KRAM!

   27 april, 2011 kl. 18:32

 2. Det är helt logiskt att begrava sig i det värsta man hittar när det är illa nog i verkligheten.

  Sedan kan man också tippa över och börja läsa shoppingchick-lit. Det händer det med.

  Oavsett så måste jag få tag i Svenska kulter asap.

  Och hoppas att du håller ut.

  28 april, 2011 kl. 11:36

  • Du hajar – bra!

   Jag håller ut. Utan att vilja låta som en martyr så är jag vältränad när det gäller cancer. Pappa dog med tumörfylld mage 1981, mamma överlevde en liknande vända 2002 men har nu alltså fått ännu en cancersort som är kronisk. Hon har tampats med den i 2,5 år nu. Det kommer ju bara att sluta på ett sätt – men dör gör vi alla, vi vet inte när. Vi är pragmatiska och flyter runt på galghumor, men ibland blir man såklart trött och deppig och vill sparka nån hårt på smalbenet.

   28 april, 2011 kl. 11:40

 3. Bokmoster

  Kram, kram, kram! Själv har jag överlevt jobbiga tider med väldigt lättsam chicklit, det funkar ju som sagt också … Intressant boktips, ska kolla in Fager.

  28 april, 2011 kl. 13:16

  • Någon chicklit fanns inte att tillgå just då, men jag hämtar Candace Bushnells senaste bok i kväll!

   29 april, 2011 kl. 16:26

 4. Jag känner med dig. Kämpa på och läs mycket skräck och bisterfantasy.

  29 april, 2011 kl. 14:38

  • Mhmmm. Jag läser bl a en bok skriven av en snubbe som heter Eggert…!

   29 april, 2011 kl. 16:25

 5. Bra namn på den där snubben. Har han också skrivit en bok? Tänk om de blandar ihop mig med honom? 😉

  2 maj, 2011 kl. 14:44

  • Ja, honom får du passa dig för! Han skrev en scen som utspelades på ett flumkonvent där man diskuterade ledarskap som fick mig att garva hårt och länge. Listig kille med smart humor.

   2 maj, 2011 kl. 17:34

 6. Pingback: möt en Fager Cornelia « (inte så) Anonyma Biblioholister

 7. Pingback: retro (eller antik) « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s