B Wahlströms fyller hundra!

Åh, jag hade ingen aning förrän jag läste om det hos Tofflan (man märker på antalet kommentarer att det är ett ämne som engagerar!), men hundra år! Jisses! Det trodde jag faktiskt inte. Och Wahlström hette Birger minsann, det visste jag inte heller.

Trots att jag alltid var vad som brukar kallas pojk-flicka (minns att jag växte upp på stenåldern, då könsrollerna var om möjligt ännu stelare än i dag :-P) så var det de röda ryggarna som dominerade min bokhylla (inte minst på grund av att jag ärvde böcker av mamma och halvsyster). Lotta och Kitty. Kitty och Lotta. Det var grejen.

Så snart vi skulle resa någonstans förärades jag en bok med röd rygg för att ha något att göra i bilen. Eftersom vi talar sjuttiotal så innebär ”i bilen” att jag satt nertryckt och myste på golvet bakom framsätena. Kudde och filt, sen var lyckan total. Hur jag kunde läsa så utan att bli åksjuk är för mig i dag en gåta, men så var det.

Det fanns någon mysterieserie i gröna serien som jag läste ibland, men jag kan för mitt liv inte minnas vad den hette. Mrrrrf. Jag minns bara att jag ständigt sökte böcker om det övernaturliga, jag villa ha spööööööken, men att åtminstone Kittyböckerna alltid slutade med någon alldeles vanlig mänsklig förklaring, hur spöklikt allt än hade verkat på framsidesbilden (bara framsidorna är ju ett kapitel för sig – en utställning vore skoj!).

11 svar

 1. Jag undrade just när nån skulle fundera/skriva/ta reda på det där med B:et – Birger! 😀

  Hur 17 kunde du läsa i bilen??? Jag var alltid så fruktansvärt åksjuk – är det fortfarande om jag inte kör själv – så bilresor var en plåga.

  Det fanns ju några gröna ryggar som hade Alfred Hitchcoks namn på sig… De handlade ofta om spöken och sånt… Sen hade jag två böcker om Familjen Addams – och vet du… De står inte i hyllan ute i förrådet utan i en bokhyllorna här bredvid, inne i lägenheten!

  28 februari, 2011 kl. 19:28

  • JAAAA! Det var de där Hitchcockarna var det ju! TACK! Dte var alltid lika skoj att leta rätt på hans ansikte någonstans på omslaget!

   Jag är också fruktansvärt åksjuk numera, men var det tydlige inte då. Huääää.

   28 februari, 2011 kl. 19:35

 2. Det var Hitchcock och Tre deckare ihop! Sen fanns ju också bröderna Hardy med gröna ryggar av Dixon… Jag har varit ute i förrådet och kollat! 😀

  28 februari, 2011 kl. 19:41

 3. Kristin

  Jag har senaste året köpt på mig hela serien röda ryggar om Malin flygvärdinnan och Syster Ann. Älskar dem fortfarande! Och har hela Lotta-serien också, tack vare min systers idoga samlande. Allt på rätt plats (bokstavsordning och kronologisk under varje författare. Så klart. Man har ju belgiskt påbrå. Och en make som klagar över att han aldrig hittar rätt böcker ”för jag kommer väl inte ihåg vem som skrivit vad!”.) i bokhyllorna.

  Minns också hur irriterad jag var över att den där bilden på försättsbladet: ”fyll i med röd eller grön färg så många B. Wahlströms-böcker du har” hade alldeles för få böcker, jag fick alltid fylla i alla och sen skriva typ ”+37” eller så. Vådan av att växa upp i en bokälskande familj!

  1 mars, 2011 kl. 07:41

 4. Alfred Hitchcock och tre deckare. Det första jag tänkte på faktiskt. Jag älskade dem. Jag var helt fascinerad av den där husvagnen de hade, helt dold av skrot. Jag tror till och med att jag har böckerna kvar ute i uthusen någonstans. Jag tror att den jag gillade bäst hette något med ‘… löser papegojans gåta’.

  Men inte en enda Kitty har jag läst. Är det normalt? Förresten var jag nog tvärt om. Ingen pojkflicka alls, men flickböcker läste jag inte.

  1 mars, 2011 kl. 09:34

 5. (Nä men, det där är ju inte jag! Jag ska ju vara ett grönt träd med gula horn!!!)

  1 mars, 2011 kl. 09:36

  • Jag blev tvungen att godkänna dig igen, så du kanske angav annan mailadress eller liknande – då blir du ett nytt havstroll 😉

   1 mars, 2011 kl. 12:16

 6. DrG

  Hehe… jag hade min beskärda del av böcker med gröna ryggar. Det var Biggles rakt igenom under de första åren jag läste… Såg någonstans att Biggles numer var utsorterat från bibliotek på grund av tveksamt innehåll vilket jag nästan kan förstå =)

  1 mars, 2011 kl. 21:04

 7. Jag måste prova om jag blir jag igen.

  5 mars, 2011 kl. 14:32

 8. Ja, nu är det jag igen. Skönt! Jag blir ju rent förvirrad. Använd inte den här mailadressen bara. Jag kollar bara av den var tredje månad, typ.

  5 mars, 2011 kl. 14:34

 9. I Twilight boken ”om jag kunde drömma” har ni skrivit som en basbollarna högst upp på sida 335 ni glömde ”av basbollarna.

  1 februari, 2012 kl. 18:14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s