ännu en ungdomsbok

Långt efter alla andra – känns det som – lade jag tassarna på ”Den femte systern” av Mårten Sandén. Ännu en lite annorlunda ungdomsbok, ännu en tycka-mycket-om (Tofflan, jag vet att du inte tillhör målgruppen men din mörkhåriga bonusdotter skulle nog kunna tänkas gilla denna bok!). Genren är svår att riktigt nagla (jag skulle trots allt inte riktigt kalla det skräck, även om jag kanske borde), men den udda verklighet med inslag av gamla hederliga svenska gråvättar som tonade fram fick mig att tänka” lite urban fantasy med en kul nordisk twist”.

”För tvåhundra år sedan fanns en man vid namn Karmelius i Nyköping. Frestad av tanken på makt tillkallar han mörkrets furste och med hjälp av sina fem döttrar lyckas han öppna porten till helvetet.

Tvåhundra år senare sitter den gravida Elisabeth från hembygdsmuséet med sin praktikant Jannike och en nedfryst vätte i en piketbuss. De är på väg till Martinsson som förestår Byrån för särskilda efterforskningar i Stockholm. Byrån förstår genast att vätten – som har anfallit Elisabeth med yxa – har agerat på uppdrag av någon av de fem döttrarna. De tror att de har koll på alla Karmelius ättlingar men har de verkligen det?

En helt unik blodisande skräckdeckare av hyllade författaren Mårten Sandén. Obeskrivligt läskigt när dåtid möter nutid, ung flicka möter uråldrig ondska, stenar blöder och vättar attackerar en liten ofödd bebis.”
”Den femte systern” är den första boken om Jannike Faltin. I like it, även om ”obeskrivligt läskigt” kanske inte direkt är ordet om man är över tolv år. Hur kan man INTE gilla en bok där hjältinnan drar till snuten med en djupfryst vätte i en kylväska? Det finns två böcker till om Jannike, ”Det viskande barnet” och ”De dödas imperium” och jaaa, ni vet redan: jag har reserverat dem på bibblan.

Vill du ha detta i vuxenupplaga? Hm, prova Sandén ändå.
Är du fortfarande inte är övertygad – gå vidare med Johannes Källströms ”Offerrit”.

4 svar

 1. Den här ska jag läsa. Vilken tur att du tycker att den är så bra som jag tyckte den såg ut att vara. 🙂

  10 februari, 2011 kl. 19:46

 2. Ika

  Jag gillade också den här, tyckte nästan att den var bäst i serien. Riktigt ruggig på sina ställen, och Jannike är ju som en yngre och intressantare version av Lisbeth Salander. Läste sista boken i slutet av fjolåret, och var tyvärr lite besviken på den, men serien är ändå mycket läsvärd.

  10 februari, 2011 kl. 20:19

 3. Tofflan tackar för tipset och tycker det verkar intressant! Ska kolla upp!

  11 februari, 2011 kl. 11:33

 4. Det är alltid otroligt kul att hitta lite annorlunda böcker, och detta är helt klart en sån. Har en till på lut att tipsa om… DET kan nog vara en Tofflabok, mnsann!

  11 februari, 2011 kl. 18:13

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s