det är ”bara” några veckor kvar…

…det är hög tid att börja plocka fram ett urval pocketböcker att rösta om inför semestern. Jo, semesterlitteratur är allvarliga saker, förstår ni! Normal arbetsgång: K och jag plockar fram en stor hög med varsina favoriter, detta kan pågå i flera veckor. Just innan vi ska åka enas vi om tio böcker som båda kan tänka sig att läsa. Böcker är tunga, det gäller att vara selektiv!

(kom nu inte och surra om läsplatta, jag vill inte tänka på vad salta havsstänk och fin fin korallsand kan göra med en sån!)

Egypten är no-no så det blev ju till att snabbt boka om. Vi hade tur och hittade en restresa till Mexiko. Där finns också massor att se och göra, så det ska bli bra!

Äntligen kommer jag då till älskade Fridas land! Här levde och dog hon! Frida, som i Frida Kahlo. På MoMA i New York stod jag med nästippen bara några centimeter från ett av hennes allra mest kända porträtt. Den tavlan han hon tagit i, haft i sin säng medan hon målat! Det är hennes penseldrag, hennes alldeles riktiga. Öh, ja, jag som normalt är rätt pragmatisk och oromantisk kan bli så där star struck ibland.

Kristoffer är också nerdragen i Fridakulten nu, även om han inte är riktigt lika hardcore som jag (…än). Vi kommer att ha Yucatan som bas, så det blir för långt att åka till Mexico City lite lagom snabbt sådär, men visst hade det varit underbart att få besöka hennes hem. Diego Rivera – också känd mexikansk konstnär, tillika hennes livspartner under många turbulenta år – skänkte huset till staten efter Fridas död, sedan dess är det museum.

Det finns ett antal helt fantastiska böcker för den som vill läsa mer om denna fascinerande kvinna. Hennes liv var kort men långt från händelselöst. Hon hann nog mer på sina år än fyra ”vanliga” människor som lever tills de blir 80. Hon levde också under spännande tider, det hände massor socialt och politiskt – under en tid var Trotskij hennes älskare.

Jag bloggade om en hel bunt ljuvliga Frida-böcker för ganska precis två år sedan:

Det (åter-)startade med Slavenka Drakulics bok Till sängs med Frida. En fantastisk författare tolkar delar av en likaledes fantastisk konstnärs liv, det var smaskens för trötta men hungriga hjärnceller.

“Vi bara måste se Frida!” sa jag till Kristoffer, han hade inte sett den och det är onekligen en av mina favoritfilmer så jag var nyfiken på att se vad han tyckte.

Jo, han insåg hur bra den är, och varför. Värmen, färgerna, det kluriga sättet på vilket de levandegör hennes konst – han greppade.

Innan han såg filmen misstänker jag att Kahlo var reducerad till “hon med ögonbrynen” för honom, men nu slåss vi (nåja) om böckerna, för jaaa, det blev som vanligt: jag “råkade” glida in på adlibris, och “råkade” klicka hem tre böcker till om Frida. Jag chansade lite – Taschen är alltid ett säkert kort om man vill ha en översikt över en konstnärs skapande i smidigt format, biografin av Hayden Herrera som ligger till grund för filmen var inte heller något direkt kontroversiellt val, men det tredje kapet – The Diary of Frida Kahlo – var mer av en chansning.

Vilken FANTASTISK bok! Den går loss på 212 kronor hos adlibris, den är lätt värd det dubbla. Det ÄR verkligen Kahlos dagbok, hennes underbara mix av skisser, rena målningar, dikter, ord… ja, helt fantastiskt. Färgrikt, tryckt på fint papper.

I slutet av boken finns varje textsida översatt (jag kan inte nog mycket spanska för att läsa själv, men bara hennes underbara handstil är konst i sig).

Jag är helt såld.

På något vis landar jag alltid hos surrealisterna, även om Kahlo sägs ha sagt “jag är ingen surrealist, jag målar inte mina drömmar – jag målar min verklighet”.

En fantastisk kvinna i en spännande tid. Hon blev bara 47 år, men vilka år.

(ja, det blir lite knasigt när man fotograferar innehållet i en bok, men hur ska jag annars ens kunna komma i närheten av att förklara vilken härlig bok det är?)

6 svar

 1. Wow så häftigt! Fridas tavlor är underbara o vilket liv.. lova att blogga om den resan!

  4 februari, 2011 kl. 18:57

  • det kan du lita på att jag kommer att göra! 🙂

   4 februari, 2011 kl. 19:03

 2. Åh, Frida… *avundsjuk* Ser framemot bloggen från den resan!

  4 februari, 2011 kl. 19:49

  • Vi får se om jag orkar släpa den bärbara, annars påstås det vara billigt att hyra en datortimme på café då och då 🙂

   4 februari, 2011 kl. 21:16

 3. Ping: “Feet, what do I need them for, if I have wings to fly?” | (inte så) Anonyma Biblioholister

 4. Ping: Sommarlov med Kulturkollo – #vacker | (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s