Härdsmälta

För Jimmy Corby var pengar det nya rock n roll. Livet var en enda lång adrenalinstinn och kokainfylld fest. Hade han inte träffat Monika skulle han troligtvis ha dött eller i alla fall hamnat på avgiftning. Men Jimmy hade lika tur i kärlek som han hade i aktieaffärer och i stället för att gå ner sig så steg han bara högre och högre på den pengadyrkande finanshimlen. Rika, bortskämda, framgångsrika och ansvarslösa levde Jimmy, Monika och deras vänner, med av en armé av hemhjälp, ett drömliv. Sen kom kraschen. Och med den globala finanskrisen upptäcker Jimmy att vem som helst kan hantera framgång. Det som verkligen betyder något är hur du hanterar motgångar.

Ben Elton gör comeback på svenska med en djupt underhållande och sylvasst bitande satir om de rika och privilegierade, om girighet och vänskap som sätts på hårda prov. Och som alltid när det gäller Elton gör han det elegant, tänkvärt och dråpligt roligt.

Ben Elton, COMEBACK? Jag blir alldeles paff! Har han varit ute? Ja, kanske. Han kommer tillbaka på Basil förlag, en avknoppning av Kalla kulor (uppstickare, uppstickare, jag hjärta uppstickare). Basil koncentrerar sig på brittisk humor. Brittisk humor är inte att klassa som blott ”humor”. Brittisk humor är att klassa som LIVSMEDEL.

Den enda Ben Elton-bok som jag inte har tagit mig igenom (det var många år sedan, iofs) är ”Post Mortem”. Plötsligt skrev han en detektivroman, och så långt som jag hann läsa innan jag tröttnade så hade han dessutom fullständigt glömt bort att strössla den med de snygga  sarkasmer som jag älskar . ”Härdsmälta” är inte den bästa Elton jag har läst, men han är i bra form och boken var ett riktigt bra sällskap under två sömnbesvärliga nätter.

Jag tror minsann att jag har en oläst Elton stående i väntehyllan nu när jag tänker efter. Yesssss! Det är som att hitta en bortglömd saltlakrits-Plopp i väskan!

8 svar

 1. Två (!) sömnlösa nätter? För mig tar det lång tid att läsa ut en bok. Jag somnar ifrån efter tre sidor ungefär.
  Men denna är värd att läsa säger du? Då tackar jag för tipset! //A.

  27 januari, 2011 kl. 17:26

  • Inte helt sömnlösa, men jag somnade nog inte före tre någon av nätterna (runt sju dundrar sedan Rammstein igång som väckningssignal i mobilen). Japp, två nätter tog det. Jag läser förvisso ganska snabbt, och den här boken var lättläst. Som sagt – inte den bästa Elton-boken någonsin, men den var rolig och till och med lite lite pysmysig.

   27 januari, 2011 kl. 17:36

 2. SivÖ

  Jag tyckte också riktigt bra om Härdsmälta (läste den dock på engelska). Den kändes väldigt aktuell, något som Elton inte alltidd lyckats vara i sina böcker trots att han försöker. Jag hade inget emot Post Mortem, men hans föregående bok (måste kolla bokhyllan, jag minns inte vad den heter…) Blind Faith var jag inte så förtjust i.

  27 januari, 2011 kl. 18:03

  • Ajdå, det är ju Blind Faith som jag har stående oläst!

   Elton har bara sluppit ur min hjärna, så jag plockade förvånad åt mig Härdsmälta från hyllan med nya böcker på biblo. Jag läser också alltid hans böcker på engelska annars (det är onekligen ett plus om man vill njuta extra av hans ordtrollerier). Det som gör mig liten förvånad är att mitt bibliotek plockar in honom i sektionen ”young readers”. Vill fjortisar läsa om cyniska trettio-fyrtioåringar?

   27 januari, 2011 kl. 18:15

 3. Bokmoster

  Åh, Saltlakrits-Plopp!! 🙂

  Läste för ett par evigheter sedan hans Dödskänd, ska absolut snoka reda på fler böcker.

  http://bokmoster.blogspot.com/2003/01/dodskand.html

  27 januari, 2011 kl. 18:27

  • Dead Famous var RIKTIGT kul! Sedan skrev Jens Ganman en liknande bok på svenska som också var helt OK (vart tog han vägen förresten? måste googla)

   27 januari, 2011 kl. 18:29

 4. Jag recenserade Dead Famous för BTJ, den var riktigt bra. En roman av samma författare om finanskraschen låter ju riktigt frestande…

  27 januari, 2011 kl. 21:10

  • Den är fläckvis lite mer feel-good (! … men gubben börjar väl bli gammal och nuttig) än Dead Famous, det förstör ändå inte boken. Läs den!

   27 januari, 2011 kl. 21:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s