Aase om Bluffen

Dra genast iväg och läs Pösmunkarna – en otroligt kul, smart och snygg text, signerad Aase Berg, om Unni Drougges ”Bluffen”.

Sågningen av det som ofta ses som coola kvinnliga hjältinnor (Modesty Blaise, Lara Croft och för all del vår egen äktsvenska frk Salander) är alldeles underbar:

Måste den kvinnliga rebellen banta, ta på sig latex och bli sadistisk, hämndlysten och fallisk? Finns det verkligen inget annat sätt för kvinnor att utöva aktiv samhällskritik? Det är inte världens bästa idé att spela med i en mansroll som inte ens männen känner sig bekväma i.
Samtidigt är den ”starka” kvinnan en patriarkal önskefantasi. En tuff brud i lyxförpackning, för att använda ett av många visdomsord från Lill-Babs repertoar. En kvinna utan kvinnorollens jobbiga krav, tårar och relationssvammel. Som finns till av samma anledning som män nyttjar prostituerade: man slipper kringtjafset.
Hur skulle i så fall en självständig, icke objektifierad kvinnlig rebell se ut? Visa mig en feg brud i trashförpackning! Var är den osexiga, icke homosociala upprorsmakerskan? Den till åren komna, sladdriga, obotoxade, den som män rynkar på näsan i ointresserat halväckel åt, i motsats till det glosögt fascinerade bemötande de ger superhjältinnan i läderkattkroppsstrumpa.

14 svar

 1. Mållgan

  ”Bluffen” har recenserats av åtminstone ett 10-tal tidningar, men Aase Berg tycks endast läsa storstadstidningar, så det har hon missat. De flesta recensenter har varit positiva till själva idén bakom romanen, men tycker att Drougge misslyckats med genomförandet:

  http://www.svb.se/bokrecensioner/bluffen

  1 december, 2010 kl. 06:25

  • Tycker du att hon misslyckades? (nyfiken)

   1 december, 2010 kl. 12:52

 2. Nej jag är ledsen! Jag blir bara FÖRBANNAD!

  Nedan följer mitt personliga, oändliga sågande av sågningen av vissa hjältinnor.

  Jag menar inte att hjältinnorna är bra eller dåliga, coola eller trista. Jag menar att det är åt helvete med argumenten emot dem.

  ”Måste den kvinnliga rebellen banta, ta på sig latex och bli sadistisk, hämndlysten och fallisk?”
  Nej. Men hon FÅR, om hon VILL. OK?

  ”Finns det verkligen inget annat sätt för kvinnor att utöva aktiv samhällskritik?”
  Jo.

  ”Det är inte världens bästa idé att spela med i en mansroll som inte ens männen känner sig bekväma i.”
  Sedan när, när, NÄR är det en mansroll att klä sig i latex, banta, vara sadistisk och hämndlysten? Har vi tänkt lite snett där kanske? Och även om det inte är en bra idé, så det tammefan skitjävlasamma om man själv trivs med det.

  Mitt svar till Aase är generellt: Synd för dig. Fuck you very much. Var gärna en lågstatushjältinna så är jag mig själv i all min glans. Vi får nog plats allesammans ska du se.

  ”Samtidigt är den ”starka” kvinnan en patriarkal önskefantasi.”
  Jaså? Du tror inte att den kan vara en fullständigt normal fantasi för vem som helst att möta en stark partner? Eller att vara stark själv? Överanalyserat trams.

  ”En kvinna utan kvinnorollens jobbiga krav, tårar och relationssvammel. Som finns till av samma anledning som män nyttjar prostituerade: man slipper kringtjafset.”
  Så vi förkastar den starka kvinnan genom att ställa henne mot en fantasifull motsats? Alla kvinnor ställer inte krav, gråter och svamlar. Det finns även män som gör det. Har vi vaknat på 50-talet plötsligt? Har jag missat att vi trätt in i en tidsanomali?

  Sedan tror jag absolut inte att ”kringtjafset” är orsaken till att vissa män går till prostituerade. Det är nog snarare vad de får som är viktigt än vad de inte får. Men allt är möjligt.

  ”Hur skulle i så fall en självständig, icke objektifierad kvinnlig rebell se ut?”
  Det verkar ju inte accepterat att vara som man vill, så självständig får man inte vara. Man får inte likna en man, man får inte vara tjafsig, man får inte, får inte, får inte. FFS! Låt henne se ut som hon vill. Det är ju sådan här smutskastning som objektifierar den kvinnliga rebellen ytterligare, med en kniv i ryggen.

  ”Visa mig en feg brud i trashförpackning!”
  Varsågod. Kliv ut på stan, på krogen… det finns fullt av dem.

  ”Var är den osexiga, icke homosociala upprorsmakerskan?”
  Nu skojar du.

  ”Den till åren komna, sladdriga, obotoxade, den som män rynkar på näsan i ointresserat halväckel åt, i motsats till det glosögt fascinerade bemötande de ger superhjältinnan i läderkattkroppsstrumpa.”
  Henne såg jag i tunnelbanan senast i morse.

  Vad är det här för jävla skämt!?

  Orkar inte med folk som bryr sig om andras livs/stil öht. Märks det?

  Jag lever förvisso inte i samma värld som alla andra kvinnor. Måste vi försöka passa i samma värld? Måste vi det? Måste jag bo i samma utrymme som alla er andra kvinnor eftersom vi har samma sorts kön? Måste jag bli bedömd som fallisk och sadistisk om jag inte är till åren kommen, sladdrig, obotoxad, som män rynkar på näsan åt?

  Jag misstänker att stirrar man länge nog på könsroller och analyserar många gånger nog, så hamnar man själv i en roll där man hakar upp sig på könsroller själv. ”Du ska inte följa kvinnorollen, du ska inte följa hjältinnerollen, du ska inte följa mansrollen, du ska ska ska..” Själv följer jag Feuerzeug-rollen. Den är i princip könlös. Kan jag få göra det? Är det okej med könsrollspolisen? Tack.

  1 december, 2010 kl. 09:06

  • Jag är 100% med dig om att man ska få vara som man är! Jag brukar själv ha för vana att förvirra de där som gillar fixa könsroller. Jag tror snarare att Aase menar att de där förfärliga trashkvinnorna – som du såg senast i morse på tunnelbanan – också kan få ha en plats där de är smarta, där de klarar biffen. Den ”hjältinnan” ser man sällan vare sig i media eller i sina egna fördomar.

   1 december, 2010 kl. 12:56

  • PS jag älskar när folk TYCKER saker! Heja dig!

   1 december, 2010 kl. 13:02

 3. bokholist, tror det finns många fler sådana hjältinnor än Aase brytt sig om att se efter.

  Chick-lit-genren är ju full av lite slitna brudar med hjärtat på rätta stället om än också lite valkar, konstiga ticks och andra fel.

  Jag är fortfarande arg 😉

  1 december, 2010 kl. 13:02

  • Du får vara arg! Och här pratar vi inte chicklit per se, faktiskt. Prova att läsa boken.

   1 december, 2010 kl. 13:03

  • ”Jag känner igen brinnande samhällskritik när jag ser den. I den svenska deckarboomen, som påstås vara populärlitteraturens bidrag till det samhällskritiska tänkandet, ser jag den inte. Aldrig. No way. Jag känner mig inte det minsta uppviglad, inte det minsta vidareutvecklad i mitt ifrågasättande när jag läser, låt oss säga Henning Mankell eller Stieg Larsson.”

   I e – hon skriver om svenska samtidsdeckare, det förklarar hoppande av t ex Evanovich.

   1 december, 2010 kl. 13:15

 4. bokoholist, jo alltså jag ska läsa den. Särskilt nu 😉

  Men jag tänkte på helt orelaterade chick-litar, som Kathy Lette eller Janet Evanovich.

  Du… jag kommer för alltid att tycka en massa om en massa. Enjoy. ^^

  1 december, 2010 kl. 13:08

 5. bokoholist, vad gäller samhällskritiken måhända svenska. Å andra sidan är det ganska skralt med uppviglande svensk litteratur generellt.

  Mest uppviglad har jag kanske blivit av Penetrering av den kära Drougge.

  Vad gäller Evanovich och Lette så menade jag alltså biten om en sliten hjältinna som hon inte menar finns och som hon efterfrågar. Hon kan inte ha letat så mycket, menar jag.

  Eller menar hon att vi behöver en sliten svensk hjältinna? Testa I skuggan av värmen. Mer slitet än så blir det inte. Jag har också ett antal exempel från olika filmer, så kanske är det i film svenskan är en sliten hjältinna.

  Man kan diskutera länge! (härligt)

  1 december, 2010 kl. 13:30

  • Skriv direkt till Aase och fråga vad hon menar!

   1 december, 2010 kl. 13:39

 6. Haha näjje. Det räcker att ha läst svamlet, nu vill jag inte läsa ännu mer. 😉

  1 december, 2010 kl. 13:40

 7. (själv ska jag inta sängläge igen, jag mår riktigt jävla risigt…)

  1 december, 2010 kl. 13:41

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s