det enda som fattas är TUNNELBANA

Jaha ni. Nån mer än jag som gillar Malmö? Jag är halv skåning (…och halv lapp, som kompensation), så jag är kanske partisk – men jag är väldigt förtjust i Malmö. Havet, folklivet, bron, restaurangerna…

OK, Malmö + Urban Fantasy? Vad tror vi om det då? Jag trodde ingenting alls, men blev väldigt nyfiken.

”Udda vaknar upp från en dröm om en kvinna som flyr för sitt liv över järnvägsspåren utanför Malmö Central, och först vet hon inte vad som är verklighet och vad som är dröm.

Udda har alltid varit plågad av drömmar så levande att hon knappt får sova, men det här var värre än vanligt. Hennes bäste vän Daniel föreslår att de ska söka upp platsen där kvinnan inte längre kunde undkomma sina förföljare, och de hittar den: ett brunnslock inne på spårområdet. Det fläckigt av blod.

Udda vill inte acceptera att hennes märkliga, skrämmande drömmar kan vara sanna – och hon vill verkligen inte veta mer om vad som hände vid brunnen. Men det vill Daniel, för honom är det ett äventyr. Han ger sig av, ensam, ner under brunnen … och försvinner.

Men inte helt spårlöst. Udda drömmer om honom. Och hon drömmer om en annan man, som verkar vara inblandad i en annorlunda, sär värld där där det finns orakel, hamnskiftare och övernaturliga förmågor, där det finns andra dörrar genom tid och rum än vi är vana vid. En värld Udda nu måste ge sig in i för att hitta Daniel. En värld som skulle kunna vara riktigt intresserad av en som drömmer sanndrömmar.”

Facit: Malmö + Urban Fantasy = Vill Ha Mer.

”Udda verklighet” är en väldigt intressant debut av vråååålsnygga (jag vill se ut som hon! helt ovidkommande kommentar, men dock) och nästan plågsamt coola Nene Ormes, som till vardags jobbar på SF-bokhandeln i Malmö. Urban fantasy i Malmö fungerar helt klart för mig, det är lite Neverwherekänsla (minus tunnelbanan, då) över det hela. Ett gott betyg är när jag vill leta upp platser i en story – busken i parken, fiket, klubben… ja, jag ville ha en Malmökarta ur Udda-perspektiv i handen och ge mig ut på promenad efter att jag hade läst ut boken.

Det enda jag kan anmärka på är att historien känns lite ojämn, en del är väldigt utbroderat medan annat som jag ville veta mer om hastades förbi lite grand. Den hade vunnit på hårdare redigering. Å andra sidan så är det ett gott betyg att jag ville ha mer, alls.

Det skvallras om en uppföljare, ännu en bok om Udda, men releasedatum verkar inte vara satt än. Kommer jag att läsa den? OTVIVELAKTIGT.

7 svar

 1. Åh, en Udda-bok till vore trevligt.

  Har du läst ”Valiant” av Holly Black? Annars borde du kanske göra det. Egentligen gillar jag ”Tithe” bättre, men den saknar ju tunnelbana.

  25 november, 2010 kl. 18:28

  • Ska spana in – tack för tipset (eller snarare tipsen)!

   25 november, 2010 kl. 19:18

 2. Gillar du urban fantasy i Malmö kanske du ska kolla in min roman som kom ut för ett par, tre månader sedan. Så här skriver en bloggrecensent:

  ”I Malmödelarna tangerar boken urban fantasy, men i mångt och mycket är romanen en modern nedstigning till dödsriket, en Den gudomliga komedin eller Det förlorade paradiset goes 2000-tal. Inspirationen från Neil Gaimans Sandman går inte att ta miste på.”

  Och om du vill kolla in fler recensioner, surfa in på min egen blogg:

  http://varldenskabrinna.blogspot.com/

  Jag har lagt upp utdrag ur och länkar till fler recensioner där. Kolla i högermarginalen.

  27 november, 2010 kl. 17:00

  • Tack för tipset! Jag har bokat den på bibblan , det blir spännande att spana in den.

   27 november, 2010 kl. 20:46

 3. Oj, det var raskt marscherat! Hoppas det blir förnöjsam läsning.

  28 november, 2010 kl. 10:12

  • Det gör jag också, Sverige är inte direkt fullsketet av urban fantasy. Du och jag har jobbat med lite liknande saker, du har vett att uppskatta CJ Håkansson – då är boken värd att kolla upp.

   28 november, 2010 kl. 10:29

 4. Pingback: nu med tunnelbana! « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s