get down on it

Den överraskande upptäckten av en mumifierad arm som sticker ut från en betongstig intill presidentens nya residens har förståeligt nog orsakat viss pinsamhet. Doktor Siri Paiboun skickas att diskret gräva ut kroppen som armen sitter fast i, identifiera den och fastställa dödsorsaken.

Hans obduktion bjuder på hemska överraskningar, men det är hans talang som shaman som får den sjuttiotre-årige doktorn att komma mördaren på spåren. På väg mot lösningen måste Siri och hans team ta itu med ett frieri, en lång vandring hem och stå ansikte mot ansikte med en fruktansvärd offerritual.

Är det så konstigt att doktor Siri börjar med diskodans?

Vad det är för konstigt med att Siri dansar disko? Tja, njä. Herr Siri är kirurg – dessutom pensionär, egentligen – men den kommunistiska regimen i Vientiane (Laos) har bestämt att de behöver en rättsläkare så dr Siri tvingas omskola sig. Året är 1977, och Dr Siri är milt sagt avog till sin arbetssituation, men man inser att innerst inne har han ganska kul med kollegerna syster Dtui och Herr Geung. För att återgå till diskot så är det väl snarast de andra gästerna som är lite udda, men det får du läsa om själv. (på tal om soundtrack man skulle vilja höra…!)

Böckerna om Dr Siri låter sig inte beskrivas. De måste upplevas. De är så jä*** roliga, de är intressanta, Laos är COOLT och Colin Cotterill är milt politiskt på ett snyggt sätt. I LOVE it! Jag tvingade (nåja) Bokmoster att testa och minsann, när hon väl gjorde som jag sa så blev hon också kär i Dr Siri. Visstejagväl.

”Diskodans…” är den tredje boken om Dr Siri. Är man nyfiken så tycker jag absolut att man ska börja från början, med ”Den motvillige kommunisten” och ”Trettiotre tänder”.

Colin Cotterill har dessutom en attans skön hemsida. Jorå.

6 svar

 1. Bokmoster

  Jajamen, Dr Siri = kul ny bekantskap. Och visst ska man börja från början, laddar för Trettiotre tänder nu snart.

  24 november, 2010 kl. 07:30

 2. Bara namnet, dr Siri, på en man låter ju roligt! Särskilt som det inte verkar vara nån fjolltyp. 😀

  24 november, 2010 kl. 07:57

 3. Bokmoster

  Dr Siri är en hårding! Lite böjd kanske, men inte knäckt 🙂

  24 november, 2010 kl. 08:39

 4. Dr Siri är URCOOL. Luttrad, sarkastisk, stundtals uttråkad – men alltid alltid urcool.

  24 november, 2010 kl. 09:32

 5. Jag har kikat lite på det där omslaget o känt suget…

  24 november, 2010 kl. 16:26

  • Det var det jag gjorde också – LÄNGE! När jag väl började läsa så undrade jag varför jag inte hade börjat läsa tidigare…!

   24 november, 2010 kl. 18:10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s