Del 1 i serien ”Butiker att ÄLSKA”: Strand, NYC

kärestan botaniserar bland alla ljuvliga böcker, Strand, september 2009

En del butiker blir legendariska. De förekommer i boktokars hjärtan, i filmer, i böcker (metaboktokande!) och i TV-serier. En av dessa butiker är Strand, i New York. Där finns nya böcker, begagnade böcker, vanliga böcker, ovanliga böcker, bokrelaterade allting-du-kan-tänka-dig-saker – ja, det är ett sammelsurium av ljuvligheter! Den här butiken allena är en god anledning att åka till New York med i stort sett tomma resväskor.

Butiken har en lång historia, den formligen ÄR levande historia. Den är fortfarande en oberoende bokhandel (de blir färre och färre, de stora kedjorna äter upp det mesta) och den är i samma familjs ägo som den var för 83 år sedan! Vilket underbart arv att förvalta! (Hm, tror ni att de kan tänka sig att adoptera en svensk tågingenjör…? man kanske borde prova?)

Jag har inte kollat om Strand har en egen imdb-sida, men jag kanske borde göra det! (OK då, jag gör det! NU!) Jo, det HAR den, men jag tycker att det är dåligt med ”credits”! Strand – i en eller annan form – promotas i Gossip Girl (både i form av en t-shirt och dejtingställe), den är med i Julie och Julia och banne mig om inte självaste Robert Pattinson (mest känd som den svårmodige och sammetsögde Edward i filmerna som baseras på Stephenie Meyers vampyrböcker) spelar the Strand-anställd i Remember Me.

Butiken har otroligt generösa öppettider (de har öppet till halv elva på kvällen de flesta dagarna) så jag förstår verkligen att det är ett populärt ställe att träffas innan en dejt eller en middag.

Jag kom naturligtvis hem med böcker, roliga vykort OCH en bok-kasse! Den här kassen går jag runt och sprätter lite extra med, det är min Officiella Bibliotekskasse (yes, det är en titel förtjänt av stora bokstäver!) och förutom att den är miljövänlig, stadig och rymmer många tunga böcker utan att skära in i händerna (ett relativt vanligt boktoksproblem skulle jag påstå!) så är den ju en underbar liten ”revirpinkare” boktokar emellan 😉

Nu är det ju förvisso med den här kassen som med de flesta andra nördsnobberier – den krävs en riktig nörd för att förstå vilken dyrgrip jag bär på – men det gör ingenting.

Vill man nu inte ha den som bok-kasse så kan man ju alltid ha den som (håll i er – nu kommer det!) STRAND-kasse

(iiiih… sorry *harkel*)

Hur tar man sig då till denna underbara oas? Jag rippar helt enkelt deras egen instruktion:

Our main store is located at the corner of 12th Street and Broadway.

Address
828 Broadway
(at 12th St.)
New York, NY. 10003-4805
Directions
Take the N R Q W 4 5 6 or L train to Union Square. Walk two blocks South to 12th street.

—*—*—*¤¤¤*—*—*—


En annan ”känd-från-TV”-relaterad boktoksdestination i New York är såklart New York Public Library (jag förstod aldrig paniken i ”Day After Tomorrow” – herrejisses, flera av huvudpersonerna tog skydd i ett av världens skönaste bibliotek – vad var problemet? ;)).

Att jag gillar katter och böcker har vi redan avhandlat flera gånger nu. Kombon är svårslagbar. En varm och sömnig katt på magen när man ligger och jäser/läser i soffan – eller som här, de stiliga kattsingarna Patience and Fortitude som vaktar New York Public Library (närmare bestämt Stephen A. Schwarzman building – NYPL har ju massor av filialer, men denna är åtminstone den som jag tänker på i samband med NYPL)

Kruxet med att vara kort är att man bara når upp att gosa med svansen – men det var bättre än ingenting!

Tråkigt nog så var vi alldeles för tidigt ute (att vi hamnade i Bryant Park överhuvudtaget berodde just då mest på att vi väntade på att MoMA skulle öppna), biblioteket hade ännu inte hunnit öppna för dagen. Men nästa gång, DÅ! Då ska vi minsann inspektera interiören också.

Jag gosade mest med Fortitude

Gertrude Stein ståtar i Bryant Park, bakom biblioteket

4 svar

  1. Vi var på väg t NYC under hösten, men ställde in pga knä. Till våren, till våren!

    12 november, 2010 kl. 16:27

    • Mycket klokt! I den stan får man onekligen ont i knäna t o m som frisk. Man går och går och går och tunnelbanetrapporna är branta och elaka…

      12 november, 2010 kl. 16:39

  2. Pingback: många skattjakter startar på Strand « (inte så) Anonyma Biblioholister

  3. Pingback: CCL all the way | (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s