The end of the world—with flesh-eating zombies!

Ännu ett fullständigt slumpartat Londonfynd, jag letade efter en helt annan typ av bok när den här titeln hoppade ut framför mina ögon (den VILLE verkligen bli köpt!). Det var TUR ska jag säga, för det är en av de roligaste böckerna jag läst på länge, och nu – kära läsare – presenterar jag en bok som faktiskt kan passa som första bok för den som vill bekanta sig med genren! Zombie Apocalypse, editor Stephen Jones – lägg det på minnet!

”In the near future, a desperate and ever-more controlling UK government attempts to restore a sense of national pride with a New Festival of Britain. But construction work on the site of an old church in South London releases a centuries-old plague that turns its victims into flesh-hungry ghouls whose bite or scratch passes on the contagion—a supernatural virus which has the power to revive the dead—on to others.

”The Death” soon sweeps across London and the whole country falls into chaos. A drastic attempt to eradicate the outbreak at source fails, the plague spreads quickly to mainland Europe and the rest of the world.

Told through a series of interconnected eyewitness narratives—text messages, e-mails, blogs, letters, diaries and transcripts—this is an epic story of a world plunged into chaos as the dead battle the living for total domination.

Will humanity triumph over the worldwide zombie plague, or will the walking dead inherit the Earth?

Stephen Jones står alltså som samlande namn för denna sköna skröna – men rätt ska vara rätt tycker jag, här har du hela bunten som har bidragit: Michael Marshall Smith, Mandy Slater, Christopher Fowler, Paul Finch, Sarah Pinborough, Jo Fletcher, John Llewellyn Probert, Jay Russell, Kim Newman, Lisa Morton, Tanith Lee, Paul McAuley, Tim Lebbon, Peter Crowther, Robert Hood, Pat Cadigan, Mark Samuels, Peter Atkins och Scott Edelman

Det är ett otroligt smart drag att dra in alla dessa människor – någon skriver en alldeles fantastisk obduktionsrapport (vederbörande BORDE ha någon form av medicinsk utbildning), en annan skriver den perfekta fjortisdagboken, en tredje producerar snottiga twitterinlägg från en snobbig men allt mer skräckslagen förstaklasspassagerare på ett flygplan… ja, det blir en smart och trovärdig blandning med alla dessa människor. Det blir till ett ord-och-händelse-kollage av en typ som jag är otroligt svag för, och som jag tycker att man ser alldeles för sällan – konceptet är ju riktigt smart, och borde vara relativt enkelt att genomföra. (Sug på en kapiteltitel som t ex ”Dead Di and the Zombie King” – lovely!)

Det som retar mig något otroligt är att jag inte började läsa den här boken redan i London, vi VAR ju i Greenwich, alldeles nära den plats där utbrottet sker och jag visste inte ens att jag borde traska bort en bit och kolla. Jag struntar i att det ”bara” är en bok (…tror jag ;)), jag tycker ändå väldigt mycket om att besöka existerande platser som tar spännande plats i fiktiva scenarier. GRUFF. Å andra sidan så är Greenwich en alldeles bedårande plats, så det är ingen uppoffring att åka dit fler gånger!

Fem ohemult breda och nöjda boktoksflin av fem möjliga. Jag hade OTROLIGT svårt att lägga den här boken ifrån mig, och vid ett minnesvärt tillfälle fick jag vänta på ett gäng konferensdeltagare i en timme och en kvart och jag blev nästa besviken när de dök upp – jag hade boken i väskan och ville bara fortsätta läsa.

Stor bonus också för det otroligt smarta, roliga och aningens oväntade slutet. God Save the Queen, säger (sjunger) jag bara!

8 svar

 1. Bokmoster

  Låter inte alls oävet faktiskt …

  10 november, 2010 kl. 11:49

 2. Det ÄR inte det! Jag måste dock utfärda en varning – fastnar man så fastnar man rejält, och det finns folk som har svårt att ta zombieälskande medelålders… ja. Uff. Man blir betraktad som KONSTIG. Kan du begripa…?

  10 november, 2010 kl. 11:53

 3. Länkar till dig idag från Skrivrummet – bara så du vet…

  10 november, 2010 kl. 12:11

 4. *skriiiiik* HJÄLP! Men TACK!

  10 november, 2010 kl. 12:33

 5. Jag antar att du redan läst World War Z av Max Brooks, men annars verkar de ha använt samma koncept av spridda vittnesskildringar för att bygga upp boken.
  WWZ är fantastisk, så nu lade jag till den här också.

  13 november, 2010 kl. 11:03

 6. Det var Max Brooks som ledde ner mig i zombiebokträsket – fram till för bara några månader sedan älskade jag förvisso zombiefilmer, men jag var helt rudis på dito böcker.

  Jag tror att du också kan komma att älska den här boken. Den är dessutom rätt kul layoutmässigt. I like. Nä, I LOVE.

  13 november, 2010 kl. 11:06

 7. Pingback: ”ingen vill veta vart du köpt din tröja…” « (inte så) Anonyma Biblioholister

 8. Pingback: får det lov att vara en skvätt zombiebok? ja tack, hjärna « (inte så) Anonyma Biblioholister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s