OPAC, my Precioussssss…

Frågan kommer, och den kommer ganska ofta: ”Hur har du råååååååd att köpa så mycket böcker?” Ja, knepen är många.

 • Jag erkänner genast att jag är lyckosam nog att ha ett ganska välbetalt yrke numera…
 • …MEN jag vill också påpeka att jag är bra på att snåla och prioritera
 • …OCH har dessutom en boktokig sambo (i e vi köper ofta böcker som den andre gillar också)
 • …SEDAN kan jag berätta att jag snudd på aldrig kan passera Myrorna eller Kupan utan att gå in och bläddra bland fynden
 • SIST MEN INTE MINST – OPAC!

OPAC(*, mina vänner, det är fattiglappens bästa vän! Det är bara åtta år sedan jag levde på studiemedel, så jag VET (på den tiden lade jag visserligen också tusen spänn i månaden – i runda slängar – på böcker, men de behandlade anatomi, genetik, cellbiologi och annat… krafs).

*) ditt bibliotek kanske har ett annat databassystem, men OPAC verkar vara spritt över stora delar av landet varför jag koncentrerar dagens lovebombing på just det systemet

Jag köper MYCKET sällan inbundna böcker, om jag absolut vill läsa dem innan de har kommit ut i pocket (eller om jag är lite osäker på om jag ens tycker om dem eller inte) så – hej OPAC! Leta-leta-reservera-ujujuj-de-e-gratis-katjiiiing. Några dagar/veckor senare får jag ett mail om att boken (OK, böckerna) finns att hämta. Perfekt! Finns inte boken jag vill ha på mitt bibliotek? Jag säger bara FJÄRRLÅN. Eller inköpsförslag.

Jag tror att jag har lagt (minst) tjugo inköpsförslag till ”mitt” bibliotek, jag har fått nej på två (det ena för att überbibliotekarien ännu inte hade fattat Mats Strandbergs storhet – pilutta henne några månader senare kan jag säga 😉 – det andra för att penningpotten för det årets inköp av engelska böcker hade tagit slut). Fine! Det lönar sig ändå ALLTID att försöka.

Vad säger du nu? Vänta? Köa? Du vill inte köa?

Pssssst… nu ska jag dela med mig av mitt allra slemmaste reservationskötips (OTALIGA är de gånger då jag har fått tillbaka ett ”du har plats ETT i kön” när jag varit inne och reserverat): Jag LUSLÄSER bokförlagens kataloger så snart de har kommit ut. Jag bevakar OPAC STENHÅRT. Böckerna är ofta bokningsbara långt innan de ens har hunnit komma ut, så det lönar sig att vara ute i god tid (om man nu är en sån som jag, som inte alltid har tålamod att vänta).

Jag inser att mitt tips på intet vis är revolutionerande, men du skulle bli förvånad över hur många som säger ”ahaaaaa…” när jag svarar på frågan om hur jag får nya böcker så snabbt. Ett tag – um, snarare under flera år – hade jag en stående post som hette ”reservationslistan” i min blogg, det var många som spanade in den för att få tips om kommande utgivning. Hm, borde jag starta samma kategori här?

I dag har jag nyttjat OPAC igen! Jag står nu etta i kön (såklart! ;)) på Maria Turtschaninoffs bok Underfors, som Ika tipsade om för några dagar sedan. Tack Ika!

Jag antar att det inte direkt kommer som någon överraskning, men jag gillar inte bara OPAC, jag är galen i bibliotek också. Jag har tre (snart fyra!) lånekort i olika kommuner. Hur många har du?

10 svar

 1. Ika

  Varsågod, det var så lite så! Nu ser jag fram emot att läsa vad du tycker om Underfors när den väl är utläst. 🙂

  10 november, 2010 kl. 19:39

  • Yes! Vi får se när den kommer, den stod som ”under inköp” nu.

   10 november, 2010 kl. 19:47

 2. SivÖ

  Kostar reservationerna något hos er? Här får man betala en euro per beställning, fyra euro för fjärrlånebeställning. Känns lite för dyrt, åtminstone att fjärrlåna och vänta på pocketböcker som kanske kostar två-tre euro mer i bokhandeln…
  Tack både Siv och Ika för påminnelsen om Underfors. Den är nu bokad (gratis) från vårt eminenta universitetsbibliotek!

  10 november, 2010 kl. 19:57

  • Det kostade fem kronor per beställning på den tiden då de skickade ut reservationsmeddelandena med post, men nu när man får dem per mail eller SMS är det alldeles gratis – en fantastisk service!

   10 november, 2010 kl. 19:59

 3. Ika

  På mitt bibliotek får jag också betala en euro för vanliga reservationer. För fjärrlån betalar man 2 euro, plus de eventuella avgifter som lånegivande bibliotek tar ut.
  Jag har en kombination av snål och hyfsat tålmodig personlighet, så jag reserverar inte hejvilt. Gör det bara när jag faktiskt är otålig och jättegärna vill läsa boken. Med många böcker gör jag så att jag skriver upp dem på vill-läsa-listan, och kollar då och då när jag går till biblioteket. sedan tittar jag ju alltid i nyhetshyllorna och i snabblånehyllan vid varenda biblioteksbesök, och där kan man verkligen göra kap. Tidigare i höst hittade jag Knausgårds Min kamp, och behövde alltså inte köa eller betala alls. Win-win!

  Fjärrlån tycker jag är ett bra alternativ för böcker som man knappast kommer över i billig pocket, ens inom den närmaste framtiden. Engelska böcker är ofta ”dyra” i pocket (dvs dyrare än standardpriser på svenska pocketböcker), och när det gäller t.ex. grafiska romaner och liknande kommer de sällan i billigare utgåvor. Det här påminner mig om att jag måste kolla vilka ljudböcker man eventuellt kunde fjärrlåna också, där har vi ytterligare en typ av litteratur som aldrig kommer i billig pocket.

  10 november, 2010 kl. 20:29

  • Uj! Vi har det med andra ord otroligt bra som har gratis bokning på min (ena) bibbla. Det ska jag komma ihåg när jag muttrar över skattsedeln 🙂

   11 november, 2010 kl. 06:28

 4. Lånekort:

  1) Flyingebiblioteket (a37); men de har säkert bytt system sedan 70-talet, när jag fick detta!
  2) UB, Lund.
  3) Deichmanske i Oslo (filial på Oppsal); skaffade det i mitten på 90-talet och returnerade det i våras, eftersom jag nog inte flyttar tillbaka.
  4) Trondheim Folkebibliotek (filial i Heimdal); skaffade det 1999, när jag bodde 6 månader där, men returnerade det i våras- jag flyttar ALDRIG dit igen!
  5) Bergen Offentlige Bibliotek; BÄST! Bra utval i norsk, engelsk, och svensk(!) litteratur. Och bra musikavdelning. Jag lånar t.o.m på barnavdelningen!
  6) UB, Bergen. I love it! Både Realfagsbiblioteket och Humaniora (bra fik!) Kolla bibblans video här: http://www.uib.no/ub

  10 november, 2010 kl. 20:52

  • Ah! Räknar vi från sjuttiotalet så har jag fyra, snart fem. Just ja, på den tiden var det papperslappar i plastficka!

   Jag blev så ledsen när Dorotea-bibblan bytte lånekort för några år sedan – det gamla hade en vacker fjällbild, den blev det bara tråk tråk-kort där också.

   UB ser jättefint ut!

   11 november, 2010 kl. 06:12

 5. Kurt

  LIBRA.SE är väl det vanligaste katalogsystemet i Sverige, och det är ju verkligen kasst. Det är inte anpassat till moderna web browsers och det saknar en massa funktioner. Man vill ju RSS flöden med alla nya böcker i olika kategorier, och möjlighet att spara minneslistor på böcker man är intresserad av, och man vill kunna sortera träffarna även efter man gjort sökningen och inte bara före!

  11 november, 2010 kl. 06:54

  • Aha – då har jag ÄNNU mer att vara tacksam över! Det där går ju att göra i OPAC (som verkar härska bland biblioteken i mitt landskap och åtminstone ett angränsande :))

   11 november, 2010 kl. 10:52

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s