Man måste bara älska uppstickare!

Man kan bara ANA att det är ganska svårt att slå sig fram i förlagssverige, men nu har jag sett två nya uppstickare på kort tid – båda verkar VÄLDIGT lovande!

Utmärkta Ersatz förlag har knoppat av en del av utgivningen till Coltso:

 ”Sveriges nya förlag för fantasy, SF, deckare och annan genrelitteratur. Från bokförlaget Ersatz tar Coltso över utgivningen av Nick Perumovs och Dmitrij Gluchovskijs böcker och lanserar redan från start tre nya författare: ryssarna Sergej Lukjanenko och Max Frei, samt polacken Andrzej Sapkowski, som många betraktar som en av världens främsta fantasyförfattare. ”

(Japp, just den Lukjanenko vars bok ”Nattpatrullen” jag läser just nu!)

”Fantasy”, fnyser folk ibland. ”Enhörningar, rosa träd och magiska prinsessor…” NÄ! I mina favoritböcker finns inte tillstymmelse till några skimrande enhörningar – jag läser oftast  så kallad ”urban fantasy”. Tittatitta, jag länkar, så du behöver inte ens googla (om du nu inte redan är nere och plaskar i det träsket tillsammans med mig), bra va?

Jag kom i kontakt för Ersatz för första gången när jag läste Metro 2033 (som jag definitivt ska berätta mer om framöver) – de översätter och ger ut spännande såväl som intellektuell litteratur, mycket tyskt och ryskt.

I mitt tycke är de klart underskattade, de borde ha en solklar plats vid de stora förlagselefanterna. Frågan är om de ens vill det? Oavsett vilket, både Ersatz och Coltso är spännande förlag vars utgivning det lönar sig att hålla koll på.

Nästa uppstickare som jag vill promota är Printz Publishing. SNACKA om rivstart! Pia Printz har lagt vantarna på den svenska utgivningen av David Nicholls succéroman ”One Day” (japp, den finns också i läser-just-nu-listan här nedan) – den blir inte helt otippat ”En dag” på svenska. Jag tror ärligt talat inte att jag någonsin har hört om ett förlag med en sådan braksuccé som första bok, det är bara att gratulera. Jag är otroligt nyfiken på kommande utgivning! Heja Pia, HEJA!

4 svar

 1. Ika

  På tal om urban fantasy – har du hört om Maria Turtschaninoff? Hennes senaste är just en urban fantasy kallad Underfors. Fast det är nog en sån man antagligen måste fjärrlåna i Sverige. 🙂

  8 november, 2010 kl. 22:15

  • Inte hört om – ska kolla upp! Tack för tipset. Nya bekantskaper är mumma, så om hon efter en googling låter intressant nog så är det nog läge för ett inköp.

   9 november, 2010 kl. 09:23

 2. Pia Printz

  Wow, vad kul med såna välgångsönskningar! Tack! Älskar det faktum att jag landat världens bästa bok som förstabok, enda problemet är- hur ska jag toppa detta? Glada hälsningar från Pia Printz

  9 november, 2010 kl. 12:56

  • Ja, det kan man undra, men du kommer nog på något! Det känns som vad man brukar kalla ”kära besvär”. Lycka TILL!

   9 november, 2010 kl. 13:09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s