The Strain

Bokmoster nämnde The Strain av Chuck Hogan och Guillermo del Toro (jaaa, DEN del Toro) i en kommentar här nedanför.

Jag fick fatt på den på svenska – Släktet heter den då – på biblioteket av en slump (”vad är detta? hm, upplägget låter kul och del Toro är sällan fel, den åker ner i lånekassen”), men den svenska översättningen visade sig vara så tafflig att jag slog igen boken efter bara 50 sidor och beställde den på engelska istället.

Bokens inledning var så klockrent tokspännande att jag kände att storyn var VÄRD att köpas inbunden på originalspråk.

”En Boeing 777 från Berlin har precis landat på JFK-flygplatsen i New York när allting plötsligt svartnar. Kontrolltornet tappar kontakten med piloten och ingen aktivitet märks längre inifrån planet.

En specialistgrupp tillkallas för att ta sig in i planet eftersom man fruktar att ett livsfarligt virus har spritt sig. Eph Goodweather blir förste man att kliva in genom flygplansdörren. Synen han möter chockar honom: livlösa människor ligger kringspridda över­allt. Medan kropparna börjar transporteras iväg upp­täcker man emellertid att fyra personer fortfarande lever och verkar vara nästan helt oskadda. Men inget är vad det ser ut att vara …”

Tråkigt nog så höll storyn inte samma höga tempo och klass boken igenom, men jag tyckte ändå att det var ett äventyr värt att läsa till slutet. Snabbspridande smitta, vampyrer, flykt, en känsla av att Armageddon dragit igång… ja, det var upplagt för en snudd-på-fullpoängare, men slutbetyget blev ändå tre och ett halvt nöjt boktoksflin av fem möjliga.


Spockissen hörde husse och matte tjata om att de ”gillade böcker”, så han ville också smaka. Lite torrt och träigt… hur kan de gilla böcker så mycket?” (värt att notera är att han ser ut som värsta vampyrkattungen när han tuggar på värsta vampyrboken, he)

Uppföljaren, The Fall, drog upp historien några snäpp igen, måste jag säga. Seg start, men sedan blev jag nöjd. Kommer jag att köpa och läsa del tre (jag tror att den kommer att heta Eternal Night, men jag är inte säker)? Jo, otvivelaktigt. Den här storyn vill jag följa till slutet.

(jag inser att detta mest börjar likna en renodlad skräck/zombie/vampyrboksblogg men jag loooovar att det kommer att finnas annat också. snart. jag lovar. LOVAR!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s